eur:
389.82
usd:
362.84
bux:
68086.12
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Mélyponton az SZDSZ

Rövidtávon főként az SZDSZ helyzetét nehezítette a kormánykoalíció felbomlása - írja a Népszabadság. A szabaddemokraták történelmi mélyponton vannak, mind a népesség, mind a pártválasztók körében egy százalékon állnak.

A szocialista párt megállt a lejtőn, ezúttal a lakosság 16, az elkötelezett választópolgárok 24 százaléka támogatja. A Fidesz pozíció egy hajszállal romlottak, de továbbra is jelentős fölénye van a pártok népszerűségi rangsorában. Szimpatizánsaik 75 százaléka most elmenne szavazni, míg az MSZP-seknél csak 61 százalék.

A Magyar Nemzet arról ír, hogy Az MSZP tervei között nem szerepel a távfűtés áfa-kulcsának csökkentése, de a takarékosság és a hatékonyság javítása igen - közölte Szanyi Tibor, a szocialista frakció távfűtési ad hoc munkacsoportjának vezetője. A döntés némiképp meglepő, hiszen, mint a lap is beszámolt róla, a távfűtés áfájának húszról öt százalékra csökkentésének ötletét éppen a szocialista politikus vetette fel, és a javaslatot az ellenzék is támogatta. Hogy az ötlet mikért bukott meg a tegnapi frakcióülésen, arról hivatalosan semmit sem tudni, azt viszont igen, hogy június 24-ig a kormány egy új javaslattal áll majd elő a távfűtés díjának mérséklése érdekében.

Az Index információi szerint tájékoztatta vezetőit szlovéniai, tárgyalásnak nem minősíthető útjáról a Magyar Posta kerékpárbeszerzési ügyében eddig egyedüli felelősként megnevezett, a héten a kirúgott dolgozója. Gergely László az Indexnek hangsúlyozta: a döntéseket nem ő, mint beosztott, hanem postai vezetők hozták. Az, hogy egyedüli felelősnek állítják be, szerinte nem független a ténytől, hogy a korábbi vezérigazgatóból éppen miniszter lett. Gergely László hozzátette: a beszerzési bizottságban betöltött elnöki tisztsége eseti megbízáson alapult. Sem a beszerzési bizottság, sem a bizottság elnöke nem rendelkezik semmilyen döntési jogkörrel. Az Index kérdésére Gergely László hozzátette: bár a Posta jelenleg hatályos belső szabályzata ezt nem tenné lehetővé, sajnos rendszeresen előfordult, hogy beosztott munkavállalók lettek beszerzési bizottságok elnökei.

A Világgazdaság írása szerint Egész Európára és az uniós agrárreform jövőjére is kihathat a német tejtermelők szállítási bojkottja, amelyet az alacsony felvásárlási árak miatt indítottak. A tiltakozók szerint a mélyben lévő árak ellehetetlenítik a működésüket, mivel nem tudják megvásárolni a drasztikusan megdrágult takarmányt. A szövetségi agrárminiszter is jogosnak nevezte a gazdák követelését, és a szupermarketek piaci erőfölényét, illetve az uniós tejkvóta-politikát hibáztatta a kialakult helyzetért. A magyar Tej Terméktanács szerint hasonló tiltakozó akciók nálunk is elképzelhetők, ha folytatódik a felvásárlási árak év eleje óta tartó csökkenése. A szervezet szintén bírálta Brüsszelt a kvóták korábbi felemelése miatt.

A Napi Gazdaság beszámolója szerint káosz várható júliustól a cégbíróságokon. Csak két legfontosabb dolog nem működik az elektronikus cégeljárások működtetésével kapcsolatban: egyelőre hiányzik az úgynevezett intellektuális nyomtatvány és elektronikus tértivevény, amely leegyszerűsítve azt jelenti, hogy nem kapnak valódi segítséget az ügyfelek, a cégeljárás során ráadásul a cégbírások kénytelenek papíralapú tájékoztatást adni az ügyfeleknek. Ma még nem annyira égető problémáról van szó, de ez csak rosszabb lesz júliustól, hiszen akkor már kötelező lesz az elektronikus cégeljárás alkalmazása. Folyamatban van a fejlesztés - mondta a Fővárosi Cégbíróság kollégiumvezető-helyettese.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Órákon belül érkezik az adat, ami eldöntheti a forint sorsát

Órákon belül érkezik az adat, ami eldöntheti a forint sorsát

Sorra töri át a vezető devizákkal szemben a fontos szinteket a forint, a magyar idő szerint délután 14 óra 30 perckor érkező amerikai munkaerőpiaci adatok azonban várhatóan ezúttal is komoly elmozdulásokat hoznak a részvény- és devizapiacokon egyaránt, ennek következtében pedig gyorsan változhat a kép a forint esetében is. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×