eur:
387.98
usd:
361.4
bux:
68927.12
2024. május 9. csütörtök Gergely

Legfeljebb 110 liter sörrel induljon nyaralni

Érdemes odafigyelni arra, hogy mit csomagolunk be a külföldi nyaralásra. Nyers húst például nem érdemes magunkkal vinni, de ha a házi kedvenccel indulunk útnak, akkor az állatútlevél nélkülözhetetlen lehet. Az élelmiszerek, a jövedéki termékek és a gyógyszerek kivitelének, illetve behozatalának szabályaira hívja fel a figyelmet a nyári utazási szezon kezdetén a Vám- és Pénzügyorség Országos Parancsnoksága.

A magyar turista felpakol, főleg, ha Magyarországnál drágább országba utazik nyaralni. Megtelnek a hűtőtáskák, a csomagtartó alkohollal és cigarettával van tele. Nem árt azonban óvatosnak lenni ezekkel, főleg, ha az úti cél nem egy európai uniós ország.

Előre csomagolt élelmiszereket általában mindenhol beengednek az országba a vámosok, de például nyershússal már nem érdemes útnak indulni, ezt ugyanis szinte egyetlen ország hatósága sem engedi át a határon - mondta az InfoRádióban a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságának szóvivője. Szintén nem érdemes házi készítésű hentesárut vagy tejterméket csomagolni.

Az Európai Unióból kilépve kevesebb, mint 10 ezer eurónál kevesebbet vihetünk magunkkal, ha ennyit vagy ennél többet szeretnék átvinni a közösségi határon, akkor azt jelenteni kell.

Cigivel csak módjával

A határőrök különösen odafigyelnek a jövedéki termékekre, azaz az alkoholra és a cigarettára. Az európai uniós tagországok között - néhány tagállam kivételével - 800 szál cigarettát lehet átvinni a határon. Ausztriába, Finnországba, Németországba, Belgiumban, Írországban, Dániában, Svédországban és Nagy-Britanniába azonban csak 200 szálat engednek be - közölte Sipos Jenő.

Sörből 110 litert, likőrökből és más, úgynevezett köztes alkoholtermékekből 20 litert, pálinkából vagy más égetett szeszből 10 litert, borból pedig 90 litert lehet átvinni az uniós határokon.

A kisállatoknak is útlevél kell

Aki nyaraláskor magával akarja vinni házi kedvencét, annak ki kell kérnie egy állatútlevelet, vagy pet passportot, amelyet a területileg illetékes állatorvos állít ki. Ebben szerepelnek az állat gazdájának adatai, lakóhelye és a megkapott oltások is. E nélkül igen nehézkes lehet hazaszállítani például egy kutyánkat, ha az külföldön megharap valakit.

Ha valaki gyógyszert szed, akkor a kezelő által javasolt mennyiséget természetesen magával viheti a nyaralásra is, erről azonban orvosi igazolással kell rendelkeznie. Ezt érdemes magyarul és angolul is kikérni, hogy az ellenőrzési eljárás egyszerűbb legyen.

Hanganyag: Herczeg Zsolt

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

A kínai elnök már az Oroszlános udvarban

Katonai ceremóniával fogadták Hszi Csin-pinget, a Kínai Népköztársaság elnökét és házastársát csütörtökön a budai Vár Oroszlános udvarában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István
ezredes, a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×