eur:
387.91
usd:
357.78
bux:
68176.13
2024. május 17. péntek Paszkál

Háborúzni is költségesebb az olaj drágulása miatt

Ma sem jött létre megállapodás a BKV és a sztrájkbizottság között a szakszervezetek követeléseiről. Újabb jegybanki kamatemelésre számítanak Magyarországon a piaci szakértők. Amerikai lapinformációk szerint alternatív üzemanyagokat keres a Pentagon az olaj drágulása miatt - a nap legfontosabb hírei.

Elfogadta a háziorvosi praxisok finanszírozásáról szóló rendeletet a kormány - jelentette be az egészségügyi miniszter. Székely Tamás közölte: a szabályozás június 1-jei hatállyal lép életbe. Hozzátette: a háziorvosok különböző jogcímen megnövekvő bevételei 10 milliárd forintot tesznek ki, ami az Egészségbiztosítási Alapban rendelkezésre áll, és a jövő évi költségvetésben is biztosított. A miniszter elmondta: a háziorvosok a 2007 decemberétől kötelező beteg jogviszony-ellenőrzések után alkalmanként 50 forintot kapnak, a házi gyermekorvosok esetében a fix díjazás nő. Emelkednek a szakmai szorzók, a háziorvosi praxisok fix összegű díját átlagosan 47 százalékkal növelik, és azért is pluszpénzt kap az orvos, ha több szakasszisztenssel dolgozik. Székely Tamás arról is beszélt, hogy az intézményi teljesítményvolumen-korlátot negyedévente felülvizsgálják, a ki nem használt kapacitásokat pedig a jövőben át lehet csoportosítani. A Fidesz szerint bebizonyosodott, hogy volt értelme a szakma és a párt összefogásának.

Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa szerint szükség lenne Magyarországon az önálló gyermekjogi ombudsman hivatalára. Szabó Máté országgyűlési beszámolójában hangsúlyozta: az ENSZ ajánlása szerint a gyermekjogi biztosnak a jogi mellett pszichológiai oldalról is meg kell vizsgálnia a beadványokat. Hozzátette: a jövőben a gyermekek, a hajléktalanok és a gyülekezési jog problémáit is kiemelten kezeli az általa vezetett hivatal.

Kétnapos tanácskozásra hívja a kormány tagjait, az MSZP elnökségét és frakcióvezetését a miniszterelnök annak érdekében, hogy érdemi konzultációt folytassanak a következő két év politikai programjáról. Daróczi Dávid kormányszóvivő elmondta: a június 10-én és 11-én tartandó tanácskozáson Gyurcsány Ferenc arra keresi a választ, hogy melyek azok a szakmailag szükséges, és politikailag lehetséges lépések, amelyekkel élénkíteni lehet a gazdaságot, új munkahelyeket lehet teremteni, illetve ösztönzik a munkába állást.

A Nézőpont Intézet felmérése szerint a szavazók 54 százaléka előrehozott választásokat tartana szükségesnek. A Heti Válasz csütörtöki számában megjelenő elemzéshez ezer embert kérdeztek meg április 29-e és május 14-e között. A választópolgárok szerint alternatív megoldás lehetne, ha szakértői kormány jönne létre, amelyet a Fidesz szavazók 67 százaléka, az MSZP szimpatizánsainak pedig 51 százaléka támogatna. A parlamenti ciklus félidejében a válaszadók gyenge elégségesre értékelték Gyurcsány Ferenc kormányának teljesítményét.

Továbbra sem sikerült megegyezésre jutnia a BKV vezetőségének és a sztrájkbizottságnak a szakszervezetek követeléseiről. Az érdekképviseletek szerint péntek lehet az utolsó nap a megállapodásra. Nemes Gábor, a sztrájkbizottság szóvivője az InfoRádióban elmondta: közeledtek ugyan az álláspontok, de a szakszervezetek megállapodás-tervezetének nyolc pontja közül kettőben továbbra is lényeges nézetkülönbség van. Hozzátette: nem értek el haladást a paraméterkönyv és a kollektív szerződés meghosszabbítása ügyében. --A szakszervezetek május 27-től, az írásbeli érettségi utolsó napjától többnapos munkabeszüntetést helyeztek kilátásba, ha addig nem teljesülnek követeléseik.

Újabb jegybanki kamatemelésre számítanak Magyarországon a piaci szakértők. A Portfolio.hu által végzett felmérésben a megkérdezett 20 elemző közül 4 mondta, hogy nem változik az alapkamat, míg 16 úgy vélte: hétfőn 25 bázisponttal, 8 és fél százalékra emeli a kamatot a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa. Szakértők szerint az idén a mostani lehet az utolsó emelés.

Újabb kutatásokat szeretne a bioüzemanyagok termelésének és alkalmazásának hatásairól az Európa Parlament. A szakemberek egyebek mellett az erdők, valamint a művelt földterületek változását, illetve az élelmiszerellátás kérdését vizsgálják, hogy az unió az eredmények alapján dönthessen a bioüzemanyagokkal összefüggő környezeti és szociális feladatokról. A közösség korábban célul tűzte ki, hogy 2020-ra az üzemanyagok felhasználásában 10 százalékos részarányt képviseljenek a bioüzemanyagok.

Amerikai lapinformációk szerint alternatív üzemanyagokat keres a Pentagon az olaj drágulása miatt. A Wall Street Journal azt írta: az amerikai hadsereg naponta 340 ezer hordó üzemanyagot használ fel, ami az amerikai összfogyasztás másfél százaléka; csak az iraki műveletekhez naponta 40 ezer hordóra van szükség. A lap úgy tudja: a szakemberek vizsgálják a lehetőségét, hogy szintetikus, például szénből előállított üzemanyagokat használjanak a légierő gépei, emellett a hibrid üzemű páncélozott harcjárművek gyártását is tervezik.

Címlapról ajánljuk
Németh Erzsébet: egy beteg társadalom következménye a politikai merénylet
Lélektan

Németh Erzsébet: egy beteg társadalom következménye a politikai merénylet

Ilyen merényletet csak mentálisan sérült emberek követnek el, de "táptalajként” mindenképpen kell alá egy egészségtelenül működő, megosztott "platformtársadalom”, amelyben a gyűlölködés elfogadottá vált – mondta az InfoRádió által megkérdezett szociálpszichológus.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×