eur:
388.88
usd:
360.65
bux:
68074.56
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Vitathatóak kétszázezer vállalkozás adatai

Az Igazságügyi Minisztériumom még vizsgálja a cégszolgálat működését, ennek befejezését április végére ígérték. Az index. hu korábban arról számolt be, hogy súlyos problémák vannak a cégnyilvántartással, ugyanis nem egyforma adatok szerepelnek a cégközlönyben és az Országos Céginformációs és Cégnyilvántartó Rendszerben.

Elvileg közhiteles adatokat kell tartalmaznia a cégnyilvántartásnak és a cégközlönynek is. Azonban előfordult már többször is, hogy valamelyik cégben tulajdonosváltás volt, de ez csak az egyik nyilvántartásban jelent meg.

Az Indexnek nyilatkozó szakemberek szerint a helyzet súlyosságát jól mutatja, hogy csaknem kétszázezer magyar vállalkozás adatai vitathatók a bíróság előtt, hiszen a két nyilvántartás között eltérés van. Jogászok szerint, akár a gazdasági bűncselekményekkel meggyanúsított személyek is hivatkozhatnak erre az eltérésre.

A cégszolgálatot végző társaság az 1990-es évek közepén került kapcsolatba az Igazságügyi Minisztériummal. A cég saját fejlesztésű szoftvere látja el mindkét nyilvántartást, ezért is érdekes, hogy a két adat nem egyezik - írja az Index internetes újság.

A cég ügyvezetője egyébként a portálnak elküldött közleményében úgy fogalmaz: lehetnek a cégjegyzékekben olyan adatok, amelyek valamilyen okból nem jelentek meg a Cégközlönyben, amely egyébként nem közhiteles cégnyilvántartás, ami "nem mond ellent annak a ténynek, hogy Cégközlönyben megjelent közlemények közhitelesek".

A tárca sem elégedett

Az Index egyébként úgy tudja, hogy az Igazságügyi Minisztériumnál sem elégedettek a társaság munkájával, ezért most egy újabb vizsgálatot indítottak. Több mint egy hónap elteltével ezt azonban még mindig nem fejezték be.

A portál érdeklődésére azt mondták: azért tart még a vizsgálat, mert egy régóta működő, bonyolult rendszert kell áttekinteni. Az Index szerint az ügy érdekessége még, hogy miközben folyik a rendszer vizsgálata, a tárca és az Országos Igazságszolgáltatás Tanács egy uniós programból 971 millió forintot pályázott. Igaz a pénzből még semmit nem költöttek el.

Az InfoRádió is megkereste az Igazságügyi Minisztériumot, de a sajtóosztálytól azt a választ kaptuk, hogy folyik még a vizsgálat az ügyben.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Erre az adatra vártak a piacok egész héten - Mennyire korai az öröm a tőzsdéken?

Erre az adatra vártak a piacok egész héten - Mennyire korai az öröm a tőzsdéken?

Péntek délután megérkeztek a várt foglalkoztatottsági adatok az Egyesült Államokból. Az áprilisi számok alapján optimisták lehetnek a befektetők azzal kapcsolatban, hogy valóban a lehűlés jeleit mutatja az amerikai munkaerőpiac, a friss adatok azonban egyúttal felerősíthetik a recessziós félelmeket is. A közlés ezúttal is nagyobb elmozdulásokat hozott a dollár piacán és a tőzsdéken is, melynek következtében az EUR/USD árfolyama és az S&P 500 is is kritikus szintre ért. Éppen ezért megnéztük, hogy mit mutatnak jelenleg a grafikonok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×