eur:
389.19
usd:
362.6
bux:
0
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Az inflációt meghaladóan nőnek a rezsiköltségek

A Magyar Energia Hivatal gázár-javaslatáról egyeztet a Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium. Legutóbb április elején nőtt a gáz ára, a lakossági fogyasztóknak átlagosan 5,8 százalékkal. Budapesten a gázáremelés miatt nőnek a rezsiköltségek.

A fővárosban május elsejétől 6,1 százalékkal nőtt a távhődíj. Ez a Főtáv Zrt szóvivője, Balogh Róbert szerint átlagos számla esetén körülbelül havi 800 forintos emelkedést jelent. A januári 4 százalékos emelés után ez 2008-ban a második drágulás volt, és lehetséges, hogy nem az utolsó, a távhő díja ugyanis negyedévenként, a gázár változásának függvényében módosul.

A legutóbbi gázáremelés április elején volt, és egyes információk szerint júliustól újabb 10-15 százalékos drágulás várható, októberben pedig ugyancsak 10 százalékot némileg meghaladó áremelkedés valószínű. Ha ez valóban így történik majd, azt jelenti, hogy az idei év végén a gázárak 30 százalékkal haladják meg a 2007-es év végi tarifákat.

A világpiac árak azonban további drágulást jelezhetnek. Ezer köbméter import gáz ára 2007-ben 300 dollár volt, ma 400 dollár, év végére pedig a prognózisok szerint eléri az 500 dollárt. Legalábbis a magyar piacra szállító orosz Gazprom már ma ennyivel számol, vagyis az importgáz ára 60 százalékkal nő egy év alatt.

Ha ugyanezen időszak alatt a gázárak Magyarországon 30 százalékkal nőnek, az ismételt gázár-emelések után is marad még 30 százaléknyi eltérés.

Budapesten, az év elején inflációt meghaladó mértékben emelkedtek a közszolgáltatások árai. A vízdíj 9,9, a csatornadíj 8,8 százalékkal nőtt. Az áram januártól 9,8 százalékkal drágult. A rezsiköltséget növeli még többek között a majd 14 százalékos szemétszállítási díjemelés is. A városháza korábbi számításai szerint a januártól érvényes drágulások egy átlagos panellakás terheit havi 1490 forinttal, míg egy ugyancsak átlagos kertes ház rezsije 2400 emelik meg.

A Kopint-Tárki kutatója, Mathejka Zoltán azt mondja: a háztartásokban az energiaár emelések után a drágulással azonos arányban nőnek kiadások is. 2006-ban nagyjából 5 százaléka volt az egy főre jutó háztartási kiadásoknak a gáz, illetve központi fűtés, ennél újabb statisztikai adatsor viszont nincs, de azóta azonban volt több áremelés is. Bár erről elemzés nem készült a Kopintnál, a kutató vélelmezi, hogy a kiadásokon belül nőtt a rezsiköltség.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×