eur:
385.49
usd:
354.32
bux:
68673.84
2024. május 15. szerda Szonja, Zsófia

Szűcs Erika: lehetnek közös döntések az ellenzékkel

Az adócsökkentésre szükség van, de az nem válthatja ki a foglakoztatási helyzet javulását célzó állami programokat - mondta az InfoRádiónak Szűcs Erika. Az új szociális és munkaügyi miniszter hozzátette: vannak olyan kérdések, amelyekben az ellenzék támogatására is számít a parlamentben.

A szükséges korrekciókat az alapvető reformok után egy megállapodott, a változtatások önkritikus értékelésére képes hangulatban kell és lehet is megtenni - mondta a szociális és munkaügyi miniszter az InfoRádió Aréna című műsorában.

Szűcs Erika számít az ellenzékre mint szövetségesre a javaslatok elfogadásánál. Lát is olyan kezdeményezést, amelynek van támogatottsága az ellenzéki frakciókban, például az ápolási díj munkaviszonyhoz történő közelítése, amelyet az ellenzék már évek óta szorgalmaz, így nehéz kihátrálniuk mögüle.

A szakminiszter hozzátette: reméli, hogy meg tudnak egyezni az együttműködés technikai megvalósításának részleteiben az ellenzéki pártokkal, így lesznek közös döntések.

A miniszter elmondta azt is: a kormánnyal kell, hogy legyen szolidaritás, de más arcot szeretnének mutatni, hiszen most nem a reformtörvények erőltetése, hanem a társadalmi párbeszéd változtatásainak az értékelése az alapvető feladat.

Szükség van az adócsökkentésre

Az adócsökkentés problémája, hogy nem tud célzottan segíteni válsághelyzetekben és a területi felzárkóztatásban - véli a miniszter, aki szerint az adókedvezmény a fejlett területeken segít, a fejletleneken viszont nem.

Ennek ellenére az adócsökkentésre biztosan szükség van - mondta a politikus, hozzátéve: ez nem válthatja ki a foglakoztatás javítására irányuló állami programokat, még akkor sem, ha azok hatékonysága megkérdőjeleződik.

A kormány munkaügyi programjait legutóbb az Állami Számvevőszék bírálta, mert 2004 és 2006 között az állam hiába költött öt-hatszáz milliárd forintot a foglakoztatás növelésére és a munkanélküliek támogatására, csak 9 ezer fővel nőtt a foglalkoztatottak száma.

Szűcs Erika úgy véli: lehet, hogy nem nőtt nagy arányban, de nem is csökkent a foglalkoztatás.

Hanganyag: Mong Attila

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Még mindig műtik a szlovák kormányfőt - Robert Fico az életéért küzd

Még mindig műtik a szlovák kormányfőt - Robert Fico az életéért küzd

A védelmi miniszter és kormányfőhelytettes azt közölte, hogy Robert Fico állapota nagyon komplikált, és a miniszterelnök az életéért harcol.

Boris Pistoriusnál betelt a pohár: saját kormányára támadt a miniszter

Elfogyott a türelme Boris Pistoriusnak a költségvetési megtakarításokkal kapcsolatos, immár maratoni vitában. Ráadásul ennek egy koalíciós reggelin adott hangot, amelyet az általa vezetett minisztériumban tartottak több társminisztérium képviselőinek részvételével. Értesülések szerint a reggeli kellős közepén a miniszter olyan kijelentésre ragadtatta magát, amit többen akár félre is értelmezhettek volna.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.16. csütörtök, 18:00
Kocsis Máté
a Fidesz parlamenti frakciójának vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×