eur:
386.16
usd:
355.03
bux:
0
2024. május 16. csütörtök Botond, Mózes

Közeleg a nyári gázáremelés

Két forgatókönyv is szóba jöhet a soron következő gázáremeléssel kapcsolatban - értesült a Magyar Nemzet. Július elsejétől akár 12-15 százalékkal is emelkedhet a földgáz ára hazánkban. Amennyiben a kormány nem élne a második negyedévi árváltoztatás lehetőségével, akkor októberben 20 százalék feletti drágulás is bekövetkezhet.

Alig tizenöt napja maradt arra az Energia Hivatalnak, hogy javaslatot tegyen a kormánynak a második negyedév végétől fizetendő gázárakra. A kabinetnek 30 nappal július elseje előtt ki kell hirdetnie a díjjal kapcsolatos változtatási szándékot.

Kígyózó kocsisorok a horvát autópályákon, magyar szótól hangos Antalya, a Balatonnál aktívan pihenő fiatalok és családok, valamint néhány csődöt jelentő utazási iroda - a szakemberek szerint ezt hozhatja a nyári turista szezon, írja a Népszabadság. Többen, többször, rövidebb időre, és máshogy utazunk, mint az elmúlt években, de szinte biztosan szebb nyár köszönt a turizmusban érdekelt cégekre, mint 2007-ben. A januártól márciusig tartó előfoglalási szezon erősebb volt, mint tavaly, sokan kihasználták a kedvezményeket. A legnépszerűbb célpont továbbra is a Földközi-tenger medencéje - Törökország, Tunézia, Egyiptom -, de egyre többen indulnak Olaszországba, Portugáliába és Spanyolországba is. Ismét kezdenek népszerűvé válni az olcsó buszos utak, amelyek iránt korábban szinte alig akadt érdeklődő.

Kölcsönösen egymást gyalázza a Magyar Koalíció Pártjának régi és új elitje - olvasható az index.hu-n. Csáky Pál és Bugár Béla hatalmi harca a párt szétesésével fenyeget. A régi szlovák koalíciós partnerek is elfordultak az MKP-tól. Az MKP-t megosztó belső viták a szétesés szélére sodorták a szervezetet. Két érdekes forgatókönyvet latolgatnak a szlovák lapok: az egyik szerint széteshet a Magyar Koalíció Pártja, a szlovákiai magyarokat egyelőre egyedül képviselő politikai erő. A másik - mostanában terjedő - nézet szerint az MKP balra tolódhat és eddigi kereszténydemokrata szövetségesei helyett a mostani legnagyobb kormánypárt felé húz.

A Világgazdaság cikke szerint csak ősszel kezdődne szakmai-politikai vita a nyugdíjkorhatár emeléséről. Abban egyetértenek, hogy csökkenteni kell a rokkantnyugdíjasok 800 ezer körüli létszámát, s közelíteni a 62 éves törvényi korhatárhoz a nyugdíjba vonulók átlagosan 58 éves korát. Ám a politika fél a népszerűtlen intézkedésektől. Ezért is került elő olyan javaslat, hogy a beavatkozásokról az Országgyűlés csak kétharmados többséggel határozhasson, és ezeket egy független nyugdíjtanács hajthassa végre.

A minisztériumokban dolgozók létszáma kisebb lesz, mint a kormányátalakítás előtt volt, ám a háttérintézményekkel együtt vizsgálva már a korábbinál vastagabbra hízik a köztisztviselői kar - írja a Napi Gazdaság. A Határozatok Tárának adatai szerint az összkép azonban csalóka, ugyanis a háttérintézmények feltöltése független a jelenlegi kormányátalakítástól, most jóval korábban eldöntött lépéseket hajtanak végre. Májustól összesen több mint 61 ezren dolgoznak ebben a körben.

A portfolio.hu arról ír, hogy néhány éve még példásan magas gazdasági növekedést produkáltak a balti államok, mostanra azonban már kevesen irigylik őket: a gyenge GDP-adatok láttán egyre nagyobb az esélye a kemény landolásnak, vagyis, hogy hirtelen nagyot esik a növekedési ütem, az infláció pedig felpörög. A meglepően alacsony észt első negyedéves gazdasági növekedési adat megjelenésével teljes lett a kép a balti államok 2008-as évkezdetét illetően és ezek alapján egyre inkább bebizonyosodik, hogy vége a baltiak szárnyalásának, és bekövetkezik a "lufi" már régóta előrevetített kipukkanása.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.16. csütörtök, 18:00
Kocsis Máté
a Fidesz parlamenti frakciójának vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×