eur:
399.01
usd:
364.61
bux:
74011.67
2024. október 10. csütörtök Gedeon

Engedély nélkül épül a metró Baross téri állomása?

Engedély nélkül, környezetkárosító módon épül a 4-es metró Baross téri állomásának egy része - áll abban a beadványban, amelyet egy civil szervezet juttatott el a környezetvédelmi hatósághoz. A DBR Metró Projektigazgatóság szerint az engedély nem a technológiára vonatkozik.

A környezetvédelmi hatósághoz fordult, és vizsgálatot kezdeményezett az Erzsébetvárosi Társasházak Közösségeinek Egyesülete, mert véleményük szerint a 4-es metró egy mellékalagútja engedély nélkül épül és veszélyezteti a környékbeli épületeket.

Álláspontjuk szerint a Keleti pályaudvari állomáshoz csatlakozó vonatfordító alagút nem az engedélyezett mélyvezetésű technológiával, azaz nem a föld alatt alagútfúrással, hanem ettől eltérően felülről, azaz résfalas, bányászati módszerrel épül.

A hatósághoz beadott bejelentés szerint a már kiásott húsz méter mély munkagödör miatt 30-40 centiméterrel csökkent a környéken a talajvízszint, ami miatt négy Baross téri és 12 Thököly úti épület is károsodhat.

A civil szervezet idézi a környezetvédelmi engedélyt, amely szerint a fordító- és a hozzájuk tartozó kihúzóvágányokat csak mélyvezetéssel lehet megvalósítani. A felülről épülő, résfalas alagútszakaszra ebből következően nincs engedély.

A DBR Metró Projektigazgatóság az InfoRádiónak elismerte, hogy a Baross téren a kihúzó műtárgy kapcsán az építési engedély környezetvédelmi állásfoglalása mélyvezetési építési módot ír elő. Ám szerintük az állásfoglalás az épületek biztonságára való tekintettel a mélységre vonatkozik és a nem a technológiára.

A cég reagálása szerint az épületek közelsége és a talajviszonyok indokolják a réseléses technológiát, az építkezés pedig a Nemzeti Közlekedési Hatóság kezdődött meg. Írásban elküldött válaszukban leszögezik: az épületek biztonságát, mozgását továbbra is folyamatosan mérik a szemberek és a kerületekkel folyamatos az egyeztetés, együttműködés.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Hogy jött össze ekkora költségvetési többlet? Az elemző elmagyarázza

Hogy jött össze ekkora költségvetési többlet? Az elemző elmagyarázza

Az elmúlt 23 év második legnagyobb költségvetési többlete jött össze idén szeptemberben, a Pénzügyminisztérium előzetes gyorstájékoztatója szerint ugyanis több mint 234 milliárd forintos pluszt mutatott a kilencedik hónapban az államháztartás egyenlege. Az InfoRádó Csiki Gergelyt, a Portfolio elemzőjét kérdezte a számok hátteréről.

Orbán Viktor a strasbourgi plenáris vita végén: "ócska propaganda terepévé vált az Európai Parlament"

Szerdán - az árvíz miatt három hét késéssel - több órán keresztül vitáztak az Európai Parlament plenáris ülésén a magyar EU-elnökségi programról, illetve Orbán Viktor európai szerepéről, kormányzásáról. A heves szóváltásokkal tarkított vitát Orbán Viktor szavai zárták.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.10. csütörtök, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Osztrák lakossági állampapírt vásárolnál magyarként? Mutatunk egy kiskaput

Osztrák lakossági állampapírt vásárolnál magyarként? Mutatunk egy kiskaput

Korábban már írtunk arról, hogy az osztrákok is elindították saját lakossági állampapír-palettájukat, de akkor még számos korlátozó feltételnek kellett megfelelni ahhoz, hogy külföldiként ottani állampapírt vásárolhassunk. Az osztrák államkincstár azóta könnyített a feltételeken: az eddigi szigorúbb online opció mellett már postai úton is lehet számlát nyitni külföldiként, így mostani cikkünkben gyakorlati szempontból mutatjuk be ennek a folyamatát.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×