eur:
399.01
usd:
364.64
bux:
74011.67
2024. október 10. csütörtök Gedeon

"A betegek életét veszélyezteti az ápolóhiány"

A Semmelweis Egyetem főnővére szerint Magyarországon már a betegek életét veszélyezteti az ápolóhiány, míg az intézmény rektora az országos ápolói fórumon azt mondta: lassan nem lesz, aki vért vegyen a betegektől, vagy kicserélje az ágytálakat.

Noha a helyzetet elkeserítőnek tartja, a Semmelweis Egyetem főnővére az országos ápolói fórumon az InfoRádiónak azt mondta: a minisztérium vezetése elmozdulni látszik a holtpontról az ápolók helyzetét illetően.

Reggel felhívott Székely Tamás egészségügyi miniszter, aki biztosított arról, hogy nagyon fontosnak tartja a témát, és az ápolók helyzetét ismét rangjának megfelelően kezelik - jelentette ki Csetneki Julianna.

Az ápolói fórumon a minisztériumot Tóth Ibolya minisztériumi főtanácsos nyilatkozattételi jog nélkül képviselte, és mindössze arra tett ígéretet, hogy javaslataikat tolmácsolja a tárca vezetésének.

Csetneki Julianna szólt arról is, hogy továbbra is fontosnak tartja a kormánybiztos kinevezését a területre, és további fórumokat is szerveznek.

Nem hagyjuk, hogy végképp összedőljön az egészségügy az ápolók miatt, jelen pillanatban ugyanis ez a veszély áll fenn, már az életet veszélyezteti a magyarországi ápolóhiány - hangsúlyozta a főnővér.

Hasonló tónusban nyilatkozott az InfoRádiónak a Semmelweis Egyetem rektora is, aki kijelentette: ma már az ápolás a magyar egészségügy legszűkebb keresztmetszete.

Tulassay Tivadar kiemelte: a terület a pályaelhagyás és az érdektelenség miatt annyira elnéptelenedett, hogy katasztrófahelyzet alakult ki. 2001-hez képest a felére esett az ápolói szakra jelentkezők száma, ápolási szakközépiskolák szűntek meg, speciális képzéseket folytató gimnáziumokat vontak össze, a diplomás képzésre is sokkal kevesen jelentkeznek, mint korábban.

A szakma a közalkalmazotti rangsor utolsó helyén áll, így egyáltalán nem vonzó, az érdektelenséget a piac diktálja - tette hozzá.

A szakember szerint hamarosan nem lesz, aki vért vegyen, vagy ágytálat cseréljen a kórházakban, így nem lehet teljesíteni a minimumfeltételeket sem; emiatt be lehetne zárni a magyar kórházak túlnyomó többségét.

A legkritikusabb az intenzív ellátást nyújtó szakok helyzete, ott kell a legnagyobb tudással, felkészültséggel, munkabírással dolgozni szerény fizetésért - fűzte hozzá Tulassay Tivadar.

Hanganyag: Torda Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Hogy jött össze ekkora költségvetési többlet? Az elemző elmagyarázza

Hogy jött össze ekkora költségvetési többlet? Az elemző elmagyarázza

Az elmúlt 23 év második legnagyobb költségvetési többlete jött össze idén szeptemberben, a Pénzügyminisztérium előzetes gyorstájékoztatója szerint ugyanis több mint 234 milliárd forintos pluszt mutatott a kilencedik hónapban az államháztartás egyenlege. Az InfoRádó Csiki Gergelyt, a Portfolio elemzőjét kérdezte a számok hátteréről.

Orbán Viktor a strasbourgi plenáris vita végén: "ócska propaganda terepévé vált az Európai Parlament"

Szerdán - az árvíz miatt három hét késéssel - több órán keresztül vitáztak az Európai Parlament plenáris ülésén a magyar EU-elnökségi programról, illetve Orbán Viktor európai szerepéről, kormányzásáról. A heves szóváltásokkal tarkított vitát Orbán Viktor szavai zárták.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.10. csütörtök, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Itt az új történelmi csúcs Amerikában

Itt az új történelmi csúcs Amerikában

Az ázsiai tőzsdéken vegyes mozgásokat láttunk ma, a kínai piacon folytatódott a stimulus-rali utáni korrekció, míg mas ázsiai piacok emelkedtek. Ami az európai tőzsdéket illeti, itt szintén vegyes mozgások látszottak a nap első felében, majd délutánra elkezdett javulni a hangulat. Megérkezett ma a Fed jegyzőkönyve, amiből kiderült, hogy a szeptemberi 50 bázispontos kamatvágás során nem volt teljes az egyetértés a döntéshozók között azzal kapcsolatban, hogy mennyire legyen agresszív a csökkentés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×