eur:
389.75
usd:
365.12
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Nyáron kerülhet Brüsszelbe a 4-es metró pályázata - a nap legfontosabb hírei

Megérkezett a kormányhoz a fővárosnak a 4-es metró uniós támogatását kérő pályázata, a kabinet várhatóan nyár közepén küldi el az anyagot Brüsszelbe - mondta az Országgyűlés európai ügyek bizottságának ülése után a területfejlesztési miniszter.

Bajnai Gordon közölte: ha az unió a projekt minden részletét támogathatónak ítéli, akkor az körülbelül egymilliárd euró nagyságrendű összeget jelent. A kereszténydemokrata Firtl Mátyás arról beszélt, hogy eddig egyetlen nagy magyar projekt dokumentációja sem érkezett meg Brüsszelbe, a fideszes Pelczné Gáll Ildikó pedig úgy vélte: Magyarországon csődöt mondott a fejlesztéspolitika.

Bizottsági nem Gyenesei István jelölésére

Nem támogatta az Országgyűlés önkormányzati bizottsága Gyenesei István miniszteri jelölését. Az MSZP igennel, az ellenzék nemmel voksolt. A szabad demokrata Gulyás József szintén nemmel szavazott, képviselőtársa, Geberle Erzsébet pedig tartózkodott. A testület ülésén Gyenesei István azt mondta: nem készül önkormányzati reformokra, és nem tud több pénzt ígérni a helyhatóságoknak a konvergenciaprogram keretei miatt. A parlament sport- és turisztikai bizottsága később támogatta a jelölt kinevezését. Közben Gelencsér Attila, a Somogy Megyei Közgyűlés fideszes elnöke azt mondta: nem lehet a Magyar Köztársaság minisztere, akinek a neve köztörvényes bűncselekményeknél merül fel. Budai Bernadett kormányszóvivő a meghallgatás után közölte: a miniszterelnök alkalmasnak tartja Gyenesei Istvánt önkormányzati miniszternek, és az ő kinevezését kezdeményezi az államfőnél.

Baka András időszerűnek tartja a bírósági reform áttekintését

A tárgyalások nyilvánosságáról, a bírók továbbképzéséről, valamint az Országos Igazságszolgáltatási Tanács kötött mandátumának feloldásáról és a rotációs rendszer bevezetéséről beszélt bizottsági meghallgatásán a Legfelsőbb Bíróság elnökjelöltje. Baka András az Országgyűlés alkotmányügyi, igazságügyi és ügyrendi bizottságának ülésén azt mondta: időszerűnek tartja az 1997-es bírósági reform áttekintését és folytatását. Hangsúlyozta: bár a magyar igazságszolgáltatás alulfinanszírozott, a belső erőforrásokat többletpénz nélkül is hatékonyabban lehetne felhasználni. A bizottság tagjai alapvetően egyetértettek Baka András elképzeléseivel, de a jogszabályi előírások miatt nem kellett szavazniuk a jelöltről.

Történelmi csúcson az üzemanyagár, de a kormány nem avatkozik be

Az állam nem tervezi, hogy a jövedéki adó mérséklésével vagy más módon csökkenti a benzin és a gázolaj kiskereskedelmi árát - mondta a Pénzügyminisztérium szóvivője. Pichler Ferenc hangsúlyozta: az üzemanyagok árát piaci folyamatok befolyásolják. A szóvivő emlékeztetett: a kormány korábban többször is végrehajtott árcsökkentő lépést, 2005-ben viszont az uniós tagállamok pénzügyminisztereinek tanácsa elfogadott egy állásfoglalást, amely szerint a kormányoknak nem szabad az adótartalom változtatásával beavatkozni a folyamatokba. Csütörtökön történelmi csúcsra emelkednek a magyarországi üzemanyagárak: a gázolaj literenkénti átlagára 326, a 95-ös benziné pedig 308 forintra nő.

Nemzetközi pályázat a BKV vezetésére

Támogatta egy nemzetközi pályázat kiírását a BKV vezérigazgatói posztjára a Főpolgármesteri Kabinet - közölte a Városháza kommunikációs igazgatója. Nyáry Krisztián elmondta: a pályázatokat június 30-áig lehet beadni, az új vezérigazgató augusztus 1-jétől 5 évig irányíthatja a közlekedési vállalatot. Antal Attila, a cég korábbi vezérigazgatója, - akit pályázat nélkül neveztek ki 2007 elején - saját kérésére, egészségi okok miatt, április 15-ével távozott posztjáról. A céget megbízott vezérigazgatóként - több mint két hónapja - Balogh Zsolt irányítja.

Vádat emelt az ügyészség Zuschlag ellen

Különösen nagy kárt okozó, folytatólagosan, üzletszerűen, bűnszervezetben elkövetett csalás miatt vádat emelt az ügyészség Zuschlag János volt szocialista országgyűlési képviselő és 15 társa ellen - közölte a Bács-Kiskun megyei főügyészség helyettes vezetője. Szabó Ferenc az InfoRádióban elmondta: az elsőrendű vádlott az eljárás során büntetőjogi felelősségét elismerte, de nem tett részletes beismerő vallomást. Hangsúlyozta: bár a 72 millió forintos kárból 60 millió forint megtérült, ez nem jelenti azt, hogy a bűncselekményt nem követték el, de a tárgyaláson enyhítő körülményként értékelik majd.

Az űrbe készül Európa

2018-ban közös orosz-európai űrhajó indulhat a világűrbe - jelentette be az orosz űrhivatal. A Roszkoszmosz és az Európai Űrügynökség közös fejlesztésű járműve, amely hattagú legénységet vihet magával, a tervek szerint Föld körüli keringésre és akár a Holdra való eljutásra is alkalmas lesz.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×