eur:
387.14
usd:
356.17
bux:
68088.24
2024. május 20. hétfő Bernát, Felícia

Stílusa miatt szavazták le az ombudsman jelentését

Nem támogatta a Parlament oktatási bizottsága az állampolgári jogok országgyűlési biztosának tavalyi tevékenységéről szóló jelentését. Bár rutinbeszámolóról volt szó, a szocialista képviselők egy része azért tartózkodott, mert furcsának találta Szabó Máté stílusát, amikor a képviselői kérdésekre válaszolt. Az ombudsman elmondta: nem érti, hogy a bizottság tagjai miért nem tartalma alapján döntöttek a dokumentumról.

A tavalyi tevékenységéről szóló jelentéssel nem voltak nagy problémák, a bizottsági ülésen elhangzott képviselői felvetésekre, kérdésekre azonban furcsa stílusban válaszolt az állampolgári jogok országgyűlési biztosa - mondta az InfoRádiónak az MSZP-frakció oktatási munkacsoportjának vezetője.

Tatai-Tóth András közölte: éppen emiatt tartózkodott vagy szavazott nemmel a kormánypárti oldal képviselőinek jó része a jelentés elfogadása ügyében. A politikus úgy véli: például az oktatási kérdésekben nem volt elég árnyalt az ombudsman álláspontja.

Az MSZP-frakció oktatási munkacsoportjának vezetője többek között azt rótta fel az állampolgári jogok országgyűlési biztosának, hogy azt mondta: a legjobb, ha a gyerekek ott tanulnak, ahol laknak.
"Mintha nem tudná, hogy vannak olyan települések Magyarországon, ahol csak két-három gyerek van egy évfolyamon. Nem hiszem, hogy a kicsiknek jót tesz, ha összesen nyolcan-tízen járnak egy iskolába" - tette hozzá Tatai-Tóth András.

A politikus szerint Szabó Máté több oktatási kérdésben is szakmailag nagyvonalúan nyilatkozott.

Az ombudsman nem érti

Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa furcsállja, hogy a képviselők nem tartalma alapján döntöttek a beszámolójáról. Szabó Máté közölte: azt mondta a bizottság előtt, hogy a korábbinál sokkal aktívabban szeretne dolgozni az oktatás és a gyermekjogok területén, és kifejtette, hogy az oktatási rendszer átalakítása sok visszás jogi helyzetet hoz létre.

Az ombudsman hozzáfűzte: a bizottság matematikus elnöke azt kérdezte tőle, hogy két adott jogsértés közül melyik a kisebb és melyik a nagyobb.

"Erre azt mondtam, hogy szerintem ez tipikusan mennyiségi szemléletmód: kisebb-nagyobb jelet kellene tenni két jogsértés közé, amit emberi jogok területén nem tartok elfogadhatónak, mivel azok minőségi kérdések és nem összehasonlíthatók" - magyarázta Szabó Máté.

Az országgyűlési biztos arra a kérdésre, hogy megfelelő módon válaszolt-e a képviselők kérdéseire, annyit mondott: mindenkinek megvan az egyéni stílusa.

Hanganyag: Nagy Tamás

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Drámai fotók a letarolt kishajóról, újabb részletek az eltűnt magyar fiatalokról

Drámai fotók a letarolt kishajóról, újabb részletek az eltűnt magyar fiatalokról

Hét magyar és egy olasz volt azon a kishajón, amelyet letarolt a szállodahajó Verőcénél. Eddig egy ember menekült meg, az olasz férfi. A kishajót is megtalálták már és kiemelték. Öt embert még keresnek. Ketten biztosan meghaltak.

Vége az extrém drágulásnak, erős nyári balatoni szezon jöhet

A munkaerőhiány enyhülésének és a vendéglátóipar magára találásának köszönhetően idén csak kisebb mértékű, 8-10 százalékos áremelkedés várható a Balatonnál. Járdi Roland, a vg.hu újságírója az InfoRádióban elmondta: kedvező hatással van az árszínvonalra az is, hogy négy évszakossá váltak a helyi szálláshelyek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×