eur:
398.71
usd:
364.11
bux:
74011.67
2024. október 9. szerda Dénes

Kóka: A gazdaságpolitikai fordulat alapja az átgondolt adóreform

Az SZDSZ szerint van kiút abból a kátyúból, amelybe az adóreform elmaradása vezetett - jelentette ki Kóka János Székesfehérváron, miután a Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara vezetőinek és több vállalkozónak a figyelmébe ajánlotta a párt hétpontos, az egykulcsos adórendszeren alapuló gazdasági növekedési programját.

Az SZDSZ elnöke szerint a gazdaságpolitikai fordulatnak az alapja az okos, átgondolt adóreform, és ennek az a célja, hogy több pénz maradjon a vállalkozóknál és a dolgozóknál. Ahhoz, hogy ez megtörténhessen, az államnak kevesebbet kell költenie - tette hozzá.

Az SZDSZ az egyszerű, átlátható, egykulcsos adórendszer bevezetését javasolja, ami kezdetben 20 százalékos adókulccsal indulna - mondta.

A gazdasági növekedési programcsomag célja, hogy mozgásteret teremtsen az adócsökkentésre azáltal, hogy 2009-ben 500 milliárd forinttal, 2010-től pedig évi 250 milliárd forinttal csökkentené az állam kiadásait - fejtette ki.

Kóka János szerint az átfogó közteherviselési reformnak még ebben az évben meg kellene születnie, és 2009 január 1- től az adócsökkentésnek és adóegyszerűsítésnek meg kell történnie.

A párt reformelképzelései szerint meg kellene szüntetni a költségvetési egyensúly érdekében 2006-ban ideiglenes jelleggel bevezetett "szolidaritási" adókat. Szélesíteni kellene az adóbázist, s jelentősen egyszerűsíteni az adórendszert, csökkenteni az adóbürokráciát és szolgáltatói szemléletűvé alakítani az APEH-et.

Fontos része a csomagnak az adóreform alap felállítása. Az abban keletkező többletet a következő évek adócsökkentésére és az államadósság, a hiány csökkentésére kell felhasználni - mondta Kóka János. Hozzátette: a liberális programcsomag része a bürokrácia csökkentése, az ellenőrzés hatékonyságának növelése, az engedélyezési eljárások egyszerűsítése, a fordított felelősség elvének bevezetése, valamint az elektronikus ügyintézés.

Továbbá fontos feladatként jelöli meg a csomag a pártfinanszírozás rendbetételét, a korrupció visszaszorítását és az új közpénzügyi törvény megalkotását - tette hozzá az SZDSZ elnöke.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor a strasbourgi plenáris vita végén: "ócska propaganda terepévé vált az Európai Parlament"

Szerdán - az árvíz miatt három hét késéssel - több órán keresztül vitáztak az Európai Parlament plenáris ülésén a magyar EU-elnökségi programról, illetve Orbán Viktor európai szerepéről, kormányzásáról. A heves szóváltásokkal tarkított vitát Orbán Viktor szavai zárták.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.10. csütörtök, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×