eur:
398.73
usd:
364.25
bux:
74011.67
2024. október 9. szerda Dénes

Fleck: Nagy a bizonytalanság Baka Andrással szemben, ezért nem támogatták

Fleck Zoltán jogszociológus szerint az Országos Igazságszolgálati Tanács azért nem támogatta az új főbíró jelöltet kedden, mert a köztársasági elnök egy külső személyt jelölt erre a posztra. Hozzátette: túl nagy a bizonytalanság Baka Andrással szemben.

Az Országos Igazságszolgálati Tanács azért nem támogatta az új főbíró jelöltet kedden, mert a köztársasági elnök egy külső személyt jelölt erre a posztra, aki nem a szervezetet meghatározó érdekcsoportok jelöltje - vélekedett Fleck Zoltán.

A jogszociológus szerint túl nagy a bizonytalanság Baka Andrással szemben.

Fleck Zoltán közölte: nemcsak Baka Andrásról lehet keveset tudni, hanem a többi magyarországi bíróról is. így nehezen lehet megítélni. ki lenne alkalmas erre a pozícióra.

Az Országos Igazságszolgáltatási Tanács kedden döntött arról, hogy nem támogatja Baka András kinevezését a Legfelsőbb Bíróság elnöki posztjára. A testület feladata az előzetes véleménynyilvánítás. A szabályok szerint a testület tagjai zárt ülésen és titkos szavazással döntenek a jelölt személyének támogatásáról. Hatan szavaztak igennel, heten nemmel, két szavazat pedig érvénytelen volt.

Baka András azt mondta: a testület nem biztosított lehetőséget elképzelései átfogó ismertetésére.

Azt egyelőre nem tudni, hogy az MSZP támogatja-e Baka Andrást. A Fidesz várhatóan nem támogatja majd a jelöltet, ugyanis a párt illetékesei korábban azt nyilatkozták ha az OIT nem támogatja a jelöltet, ők sem fogják. Az MDF és a KDNP még nem alakította ki álláspontjukat az ügyben.

Az államfő továbbra is alkalmas jelöltnek tartja a Legfelsőbb Bíróság elnökének Baka Andrást. A Köztársasági Elnöki Hivatal főosztályvezetője szerint Sólyom László bízik jelöltje parlamenti megválasztásában.

A Legfelsőbb Bíróság jelenlegi elnökének, Lomnici Zoltánnak hatéves megbízatása június 26-án jár le. Az új főbírót az államfő jelöli, és az Országgyűlés választja meg kétharmados többséggel.

Hanganyag: Kálló Izabella

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor a strasbourgi plenáris vita végén: "ócska propaganda terepévé vált az Európai Parlament"

Szerdán - az árvíz miatt három hét késéssel - több órán keresztül vitáztak az Európai Parlament plenáris ülésén a magyar EU-elnökségi programról, illetve Orbán Viktor európai szerepéről, kormányzásáról. A heves szóváltásokkal tarkított vitát Orbán Viktor szavai zárták.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.10. csütörtök, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×