eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Újra napirenden a felsőoktatás privatizációját célzó javaslat

Egy év elteltével ismét előkerült a felsőoktatás privatizációját célzó javaslat: az egyetemek, főiskolák "vállalkozói közintézménnyé" válhatnak, az oktatók pedig elveszítenék közalkalmazotti jogviszonyukat - mondta a Magyar Nemzetnek a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezetének elnöke.

A szokásosnál izgalmasabbnak ígérkezik a Magyar Tudományos Akadémia hétfőn kezdődő kétnapos közgyűlése. És nemcsak a vezetőségválasztás miatt - írja a Népszabadság. A Medián tavalyi felmérése szerint az MTA ugyan a legnagyobb közbizalmat élvezi, ám ennek ellenére a politikától, és jórészt ennek nyomán a médiától, hideget-meleget kapott. A közintézmény meglehetősen nagy kihívások előtt áll. A közgyűlésen szó lesz a kutatóhálózat sorsáról és az akadémia jogi helyzetének tisztázásáról is.

Egy év elteltével ismét előkerült a felsőoktatás privatizációját célzó javaslat: az egyetemek, főiskolák "vállalkozói közintézménnyé" válhatnak, az oktatók - azaz a professzorok, a docensek és az adjunktusok - pedig elveszítenék közalkalmazotti jogviszonyukat. Egy, a közszféra gazdálkodási és jogi helyzetéről szóló törvénytervezetben áll ez a javaslat, ami lényegében megegyezik Magyar Bálint korábbi elképzelésével - mondta a Magyar Nemzetnek a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezetének elnöke.

Ezentúl csak a törvényben meghatározott kulturális követelményeknek megfelelő alkotások kaphatnak közvetett és közvetlen állami támogatást - a Napi Gazdaság írása szerint ez derül ki a filmtörvény módosításáról szóló előterjesztésből. A kulturális kritérium bevezetése várhatóan 15-20 százalékkal csökkenti a filmgyártáshoz kapcsolódó adókedvezményeket.

A Világgazdaság úgy tudja: egy hónap alatt mindössze ketten kérték, hogy külföldről behozott használt autójuk után az adótáblázattól eltérő, attól kisebb regisztrációs adót kelljen fizetniük. Ezt akkor igényelheti az autós, ha úgy véli, kocsija rosszabb állapotban van, mint azt a kora indokolná. Sokakat az riaszthat vissza, hogy az ország legtávolabbi csücskében lévő Békéscsabát jelölték ki az egyedi regisztrációs adóval kapcsolatos eljárások lefolytatására.

A budapesti luxusingatlanokról ír a portfolio.hu. Az elemzésből kiderül, hogy hol van Budapesten eladó luxuslakás, mennyibe kerül négyzetméterük, valamint az is, hogy mit jelent pontosan a luxus kategória.

Hanganyag: Gál Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×