eur:
399.84
usd:
364.87
bux:
74308.07
2024. október 9. szerda Dénes

Egyre bizonytalanabb a pénztártörvény sorsa

Nem erősítette meg, igaz nem is cáfolta a Népszava információját Kökény Mihály az Országgyűlés egészségügyi bizottságának elnöke arról, hogy visszavonják-e a pénztártörvényt. Az InfoRádió úgy tudja: 1-2 héten belül kiderül, hogy mi lesz a hatályban lévő jogszabály sorsa.

Egyelőre nem tudni, hogy mi lesz a februárba elfogadott új egészségbiztosítási törvénnyel. Kökény Mihály nem erősítette meg, de nem is cáfolta az InfoRádiónak a Népszava értesülését, amely szerint visszavonják a jogszabályt.

A politikus nem nyilatkozott, annyit mondott, hogy most időre van szükség, és meg kell várni az új tárcavezetők hivatalba lépését, majd pedig az azt követő politikai és szakmai egyeztetések végeredményét.

Az InfoRádió úgy tudja: az MSZP parlamenti képviselőcsoportja 1-2 héten belül szeretne pontot tenni az ügy végére. Mint arról már korábban beszámoltunk, a szocialisták hét régióban hét állami pénztárat hoznának létre. Ezektől várják a kórházak versenyét, és az ellátási színvonal javulását.

Mára azonban már ez sem biztos. A szocialista frakció ugyanis megosztott a kérdésben, az ellenzék pedig nem támogatja a tervet, így kétséges a régiós felosztást tartalmazó javaslat parlamenti többsége.

Székely Tamás még egészségügyi miniszterjelöltként a bizottsági meghallgatásán azt mondta: mindenképpen át kell gondolni a pénztártörvényt.

A legvalószínűbb megoldás az, hogy a szocialisták visszavonják a törvényt még a Parlament tavaszi ülésszakában - a frakció többsége inkább efelé húz, így megmaradna a mostani egészségbiztosítási rendszer.

A Fidesz a törvény visszavonását követeli

A Fidesz azt követeli a kormánytól, hogy vonja vissza az egészségbiztosítási pénztárakról szóló törvényt. Mikola István, az ellenzéki párt szakpolitikusa azt mondta: a kórházak bezárása, a pszichiátria felszámolása, az egyre növekvő várólisták, a vizitdíj és a kórházi napidíj bevezetése jelzi az egészségügyi reform ámokfutásának állomásait. Március 9-e után ugyanakkor nyilvánvalóvá vált, hogy a reformnak nincs társadalmi támogatottsága.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor a strasbourgi plenáris vita végén: ócska propaganda terepévé vált az Európai Parlament

Orbán Viktor a strasbourgi plenáris vita végén: "ócska propaganda terepévé vált az Európai Parlament"

Szerdán - az árvíz miatt három hét késéssel - több órán keresztül vitáztak az Európai Parlament plenáris ülésén a magyar EU-elnökségi programról, illetve Orbán Viktor európai szerepéről, kormányzásáról. A heves szóváltásokkal tarkított vitát Orbán Viktor szavai zárták.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.09. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×