eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Baleset ért két magyar katonát Afganisztánban - a nap hírei

Tizenöt és félmilliárd forint európai uniós pénzhez juthat az Országos Mentőszolgálat a következő években a Nemzeti Fejlesztés Tervből. Autóbalesetet szenvedett Afganisztánban állomásozó Tartományi Újjáépítési Csoport két magyar katonája, mindketten könnyebben sérültek meg. Hétfőtől ingyenes az Európai Unió tagországaiba szóló vízum Szerbia állampolgárainak. A nap hírei 2008. május 4-én vasárnap.

Jelentős uniós forrásokhoz juthat az OMSZ

Tizenöt és félmilliárd forint európai uniós pénzhez juthat az Országos Mentőszolgálat a következő években a Nemzeti Fejlesztés Tervből - közölte a szervezet főigazgatója.

Göndöcs Zsigmond a mentőszolgálat megalakulásának 60. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen azt mondta: a pénzből mentőállomások épülnek, megvalósulhat a gépkocsik cseréje, és fejlesztik az informatikai hálózatot.

Hozzátette: a 15 percen belüli helyszínre érkezés jelenlegi 78 százalékos arányát 90 százalékra szeretnék javítani. Úgy vélte: jó szakmai döntés a mentés és betegszállítás szétválasztása. Székely Tamás leendő egészségügyi miniszter úgy fogalmazott: a mentés és a sürgősségi betegellátás ügyét a egyik legfontosabb feladatának tartja.

Tűzoltómajális a Városligetben


A becsület, a bátorság és a tisztesség példaképeinek nevezte a tűzoltókat a Fővárosi Közgyűlés városrendészeti bizottságának elnöke a Városligetben rendezett tűzoltómajálison.

Danielisz Béla elmondta: Budapest az idén és tavaly is mintegy 700 millió forinttal támogatta a Fővárosi Tűzoltó Parancsnokságot, emellett tízmillió forintból egyéni védőfelszereléseket vásároltak, a híradás-technikai eszközök fejlesztésnek első ütemére 86 millió forintot biztosítottak, míg jövőre 120 millió forint fordítható erre a célra.

Bende Péter vezérőrnagy, fővárosi tűzoltóparancsnok arról beszélt, hogy munkájuk eredményességéhez a társszervezetek, és a lakosság segítsége is elengedhetetlen, ezért úgy vélte, az összefogás a legfontosabb ezen a területen is.

Sokan megsérültek az utakon

A hosszú hétvégén 12 ember halt meg az utakon - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője. Dobson Tibor elmondta: csütörtök óta 350-szer riasztották a tűzoltókat, összesen 66 ember sérült meg, többségük közúti balesetben, 2 ember vízbe fulladt.

Két magyar katonát ért autóbaleset Afganisztánban

Könnyebben megsérült az Afganisztánban állomásozó Tartományi Újjáépítési Csoport két magyar katonája egy autóbalesetben - közölte az egység parancsnoka.

Simon László ezredes elmondta: a két katona szombaton éjjel Mazari-Sarifból autózott vissza konvojban Puli-Humriba, és ekkor történt a baleset.

Hozzátette: mindketten 8 napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedtek, de egyiküket kivizsgálásra kórházba vitték. További hírek

Megnyitják a forgalom előtt a szegedi rakpartot - közölte az Alsó-Tisza vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság ügyeletese. Priváczkiné Hajdú Zsuzsanna emlékeztetett: a dél-alföldi város legforgalmasabb útszakaszát két hete zárták le, a Tisza áradása miatt. Elmondta: a folyó április 28-án tetőzött 595 centiméteren, az első fokú készültségi szint alatt.

Hétfőtől ingyenes lesz az Európai Unió tagországaiba szóló vízum Szerbia állampolgárai számára. Ezt a szerb külügyminiszter jelentette be a nisi televízióban. Vuk Jeremic azt mondta: várhatóan még az idén életbe lép a vízummentes utazási rend Belgrád és a közösség tagállamai között. Az Európai Unió április végén írta alá a stabilizációs és társulási megállapodást Szerbiával. A szerződés csak akkor lép hatályba ha a közösség valamennyi tagállamának parlamentje jóváhagyja azt és Belgrád teljes mértékben együttműködik a délszláv háborús bűncselekmények ügyében eljáró hágai nemzetközi törvényszékkel. Az aláírás után Vojislav Kostunica szerb miniszterelnök azt mondta: a májusi választások után megalakuló új kormány első feladta az lesz, hogy megsemmisítse a stabilitási és társulási egyezményt.

Irakban négy ember megsebesült, amikor pokolgépes merényletet követtek el az államfő feleségének gépkocsi-konvoja ellen a főváros Karrada negyedében. Az elnöki hivatal közleménye szerint a sebesültek Dzsalal Talabani feleségének testőrei.

Mianmarban katasztrófa sújtotta övezetnek nyilvánítottak 5 szövetségi államot, miután nagy erejű trópusi ciklon söpört végig a térségben. A szélviharban 351 ember halt meg, több mint 20 ezer ház romba dőlt. Az óránkénti 190 kilométeres erősségű széllökések fákat csavartak ki, háztetőket rongáltak meg. A fővárosban, Rangunban nincs áram-, és vízellátás, nem működik a telefon-, és az internet-hálózat sem. A katonai junta irányítása alatt álló média arról adott hírt, hogy 4 hajó elsüllyedt a ranguni kikötőben. A mianmari ENSZ-illetékes szerint több napig is eltart, amíg felbecsülik a tényleges károkat. A Nargis névre keresztelt ciklon északkeleti irányban, Thaiföld felé tart.

Címlapról ajánljuk
Ő volt az egyik leggazdagabb orosz egyenruhás. Most rács mögé kerül

Ő volt az egyik leggazdagabb orosz egyenruhás. Most rács mögé kerül

Ő volt az egyik leggazdagabb orosz katona. Most rács mögé kerül. Oroszországban őrizetben várja az ellene induló korrupciós nyomozást Tyimur Ivanov védelmi államtitkár, akit az egyik leggazdagabb egyenruhásként írtak le. Igatlanportfólió, autókollekció, svájci síelések és a celebekkel való bulizás – a hivatalnok playboyhoz méltó életet élt.

Nagy meglepetés várható az áprilisi diktálós gázszámláknál

A fura április, sőt tavasz miatt meghökkentő gázszámlákat kaphatnak a diktálós fogyasztók. Mindez azért érdekes, mert ezrek kaptak az elmúlt két hónapban mínuszos számlákat főleg a nagy meleg miatt. Az elmúlt 10 nap szokatlan hidege fordított esetek is hozhat. Megpróbáljuk elmagyarázni, hogy miért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×