eur:
389.61
usd:
363.61
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Meggyűlhet a vizsgázók baja az emelt szintű magyar érettségivel

Komoly problémákat vet fel az emelt szintű érettségi vizsga magyarból, mert a szóbeli tételek között kevésbé ismert szerzők és művek is szerepelnek - mondta az InfoRádióban Sík Eszter tanár. Õ személy szerint azt javasolja diákjainak, hogy inkább történelemből vizsgázzanak emelt szinten.

Molnár Ferenc Játék a kastélyban című vígjátéka és Mándy Iván A bútorok című novellája is szerepel az idei emelt szintű magyar érettségi szóbeli tételsorában. Sík Eszter, az Alternatív Közgazdasági Gimnázium tanára szerint ezeket a szerzőket és műveket a középiskolás tankönyvek legfeljebb csak megemlítik, részletesen nem foglakoznak velük.

A magyartanár az InfoRádióban azt mondta: bár az emelt szintű magyar érettségi közelebb áll a diákokhoz, a kevésbé ismert szerzőket és műveiket tartalmazó szóbeli tételsor miatt extra felkészülésre, ehhez pedig tanári segítségre van szükségük.

Sík Eszter hozzátette: nagyon sok probléma van az emelt szinttel magyar irodalomból, és emiatt az ezt választó diákok száma drasztikusan csökken. A tanár bevallotta, hogy ő maga is azt tanácsolja diákjainak, ha tehetik, inkább történelemből válasszák a felvételivel egyenértékű érettségi típust.

Pogonyi Csaba, a gimnázium egyik végzős tanulója az InfoRádiónak elmondta: ő is történelemből tesz emelt szintű érettségit, és ehhez heti egyszer magánórákra is járt, bár hozzátette: különórák nélkül is le lehet tenni a vizsgát.

A végzős gimnazista csak 4 tantárgyból érettségizik, mivel angol nyelvből előrehozott vizsgát tett. Saját bevallása szerint az esszéírás összetett követelményrendszere miatt a történelemtől fél a legjobban, a többi tantárgyból (magyarból, matematikából és németből) felkészültnek érzi magát.

Hanganyag: Seres Gerda

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×