eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Kiss Péter: Megújulás is következhet a kisebbségi kormányzásból

A kisebbségi kormányzás olyan program megalkotását eredményezheti, amelyik a mindennapok biztonságáról szól - mondta az InfoRádiónak Kiss Péter kancellária miniszter az MSZP május elsejei, Városligeti rendezvényén. A koalíciós szakadás ellenére a szocialisták a program végrehajtásában elsősorban az SZDSZ támogatására számítanak.

A kissebségi kormányzás időszakának két dolog adhat értelmet - nyilatkozta az InfoRádiónak Kiss Péter kancellária miniszter. Egyrészt ez elvezethet egy új többséghez, amelyik új programmal, új munkamegosztással ismét összehozhatja az MSZP-t a szabad demokratákkal.

A másik értelme az lehet, hogy az MSZP képes megújulni egy olyan politizálás felé, amelyik sokkal inkább a hétköznapok biztonságáról, az emberek ügyeiről szól - vélekedett Kiss Péter.

Mint mondta, a megújulásra elsősorban nem azért kerülhet sor, mert most egyedül kormányoznak a szocialisták, hanem mert lezárult a kormányzati ciklus első szakasza. A politikus az embereket érdeklő ügyek közé sorolja a biztos munkahelyeket, a közbiztonságot, utóbbihoz hozzákapcsolva a jobboldali radikalizmus problémáját is. "A többség ne engedje elpofátlanodni azt a néhány csoportban meglévő neofasiszta, különféle szélsőséges elemet, amely, ha megszokottá válik, joggal kelt félelmet a csendes többségben" - fogalmazott Kiss Péter.

Nem az ellenzék irányában történő politikai nyitásról lesz szó, hanem nyitott politizálásról, amikor egy-egy ügyben megkeressük a partnereket - válaszolta arra a kérdésre, amely az ellenzékkel történő esetleges együttműködési kényszerre vonatkozott. Kisebbségben sokkal nagyobb az igény a párbeszédre - ismerte el. Ugyanakkor a jelenlegi kormányprogram az SZDSZ-el közösen készült, ezért a szocialisták megalapozottan számítanak arra, hogy az egyes részfeladatok esetében megkapják a korábbi kisebbik kormánypárt támogatását. Mint Kiss Péter elmondta, a megnyilatkozások ezt a várakozást alátámasztják.

Azzal a nyílt szándékkal lenne jó találkozni a Parlamentben, hogy a pártok akkor is támogatni tudjanak egy rendben lévő kezdeményezést, ha az nem az ő padsoraikból származik - fogalmazta meg a kancellária miniszter.

Hanganyag: Litauszky Balázs

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×