eur:
389.68
usd:
363.57
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Életveszélyesek a főváros járdái a vakok számára

Amióta a járdaszegélyeket Budapesten szintbe süllyesztették a mozgássérültek és a babakocsival közlekedők kedvéért, a vakok folyamatos életveszélynek vannak kitéve, mert botjukkal nem tudják kitapogatni, hol végződik a járda, és hol kezdődik az úttest. A Főpolgármesteri Hivatal egyik munkatársa az InfoRádiónak elmondta: idén segítő térköveket fognak beépíteni a gyalogátkelőknél, hogy a vakok is biztonságosan tudjanak közlekedni.

Az akadálymentesítés során a járdaszegélyeket úgy csiszolják le, hogy a vakok nem veszik észre, mikor érnek az úttestre - mondta az InfoRádió vak hallgatója, Hirth Ignác a Fórum című műsorban. Szerinte olyan szintkülönbségű járdaszegélyek kellenének, amiket a vakok érzékelni tudnak, de a mozgássérültek és a babakocsisok is könnyen le tudnak küzdeni.

A járdán további akadályokkal kell megküzdeniük a vakoknak és gyengénlátóknak: parkoló autók, ott hagyott tárgyak, valamint építkezések, amiket nem kerítenek el rendesen. Hirth Ignác hallott olyan esetről, hogy egyik sorstársa egy telefonaknába esve súlyos sérüléseket szenvedett.

A Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesületének elnöke az InfoRádiónak elmondta: az Európai Unió a tagállamok bevonásával már készíti azt a szabványt, ami megoldást jelenthet a problémára. Fodor Ágnes hozzátette, hogy egyesülete érdekérvényesítő munkát fog kezdeni, és ha az illetékes hatóságokkal eredménytelen lesz az egyeztetés, akkor jogi utat választanak.

A főváros idén minden kijelölt gyalogátkelő helynél beépítteti a kivitelezővel a vakok és gyengénlátók részére a közlekedésüket segítő térköveket - mondta az InfoRádió megkeresésére Kántorné Volter Erzsébet. A Főpolgármesteri Hivatal alosztályvezetője szerint azonban szükségük van a szervezetek és az érintettek javaslatára, hogy a térkövek minőségét, fajtáját, és színét illetően, mert erről még nincs egyetértés.

Hanganyag: Herczeg Zsolt

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×