eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Csaknem teljesen leégett a kőbányai textilraktár - a nap hírei képekkel

Az első vizsgálatok szerint hegesztés okozta a tüzet a kőbányai textilraktárban. Európában elsőként Gödöllőn állították fel a Világbéke-gongot. Pekingbe küldte két megbízottját a dalai láma. A nap hírei 2008. május 2-án, pénteken.

5-ös fokozatú raktártűz Kőbányán

Az első vizsgálatok szerint hegesztés közben keletkezett tűz dél körül egy 4 és fél ezer négyzetméteres kőbányai textilraktárban.

A lángokat kora estére sikerült megfékezni, a csarnok teljesen leégett. Bende Péter fővárosi tűzoltóparancsnok az InfoRádiónak elmondta: a munkában nagy segítséget jelentettek a rendőrségtől kért vízágyúk és a közterület-fenntartók tartálykocsijai.

Hozzátette: hétfőn vizsgálatot indítanak annak kiderítésére, hogy a gyárban betartották-e a tűzbiztonsági előírásokat. Szólt arról is, hogy 2 tűzoltó könnyebben megsérült, egyiket a helyszínen látták el, a másikat kórházba vitték a mentők, egy harmadik társukat pedig kimerülés miatt kellett ápolni.

Korábban Molnár Péter, a Fővárosi Tűzoltóság szóvivője azt mondta: a főváros X. kerületében a Sibrik Miklós úton lévő gyár egyik üzemcsarnokában festékek, textilanyagok és gépek égtek, emiatt a legmagasabb, 5-ös riasztással vonultak a helyszínre.

A lángok megfékezésében 130 tűzoltó vett részt. A forgalomkorlátozást várhatóan csak éjszaka oldják fel a környéken.

Elengedték a majálison őrizetbe vett két férfit

Elengedte a rendőrség az MSZP Városligetben tartott majálisán őrizetbe vett 2 férfit. A Budapesti Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese elmondta: egyikük ellen garázdaság miatt indul eljárás, mert játékpisztolyt fogott a kormányfőre.

Csillag Melinda hozzátette: a másik férfi esetében, akinél gázpisztolyt találtak, fegyvertartási és -viselési szabályok megsértése miatt indul eljárás. 3 fiatalkorúnál hatástalanított géppisztolyt találtak a rendőrök; ők szabadon távozhattak a helyszínről.

Felállították a Világbéke-gongot Gödöllőn

Európában elsőként, a világban hatodikként Gödöllőn állították fel a Világbéke-gongot. Az avatási ünnepségen Szili Katalin házelnök azt mondta: a XXI. század kihívásai, a klímaváltozás és a terrorizmus veszélye még inkább összekapcsolja a világ népeit.

A Világbéke Bizottság elnökének indoklása szerint - egyebek mellett - azért választották ezt a várost, mert aktívan részt vállalt a 2004-es, pusztító szökőár utáni magyar segítségben.A nap további hírei

Kocsis Péter Fülöp, dámóci görög katolikus szerzetest nevezte ki a pápa a Hajdúdorogi Egyházmegye megyéspüspökévé és a Miskolci Apostoli Exarchátus apostoli kormányzójává. Az új elöljáró több - elsősorban liturgikus és lelkiségi témájú - publikáció szerzője, illetve fordítója.

A partneri együttműködés fontosságáról beszélt egy osztrák napilapnak adott interjúban a MOL elnök-vezérigazgatója. Hernádi Zsolt a Der Standard-nak azt mondta: a nagy vállalatátvételek ideje lejárt az energiaiparban, ahol a jövőben egyre inkább a partnerségi kapcsolatok bővítése válik hasznossá. Hangsúlyozta: ismét növekszik az ágazat befolyása azóta, amióta központi kérdéssé vált az energiabiztonság.

Nagy-Britanniában a vártnál is rosszabb eredményt ért el a kormányzó Munkáspárt az angliai és walesi helyhatósági választásokon. A BBC által közzétett adatok szerint a konzervatív pártra a választók 44, a liberális demokratákra 25, míg a Munkáspártra 24 százaléka voksolt. A választáson 137 angol és 22 walesi helyhatóság 4023 képviselői mandátumát újítják meg.

Pekingbe küldte két megbízottját a dalai láma, hogy a tibeti válságról tárgyaljanak a felelős kínai vezetőkkel. A Dharamszalában kiadott közlemény szerint ez lesz az első kapcsolatfelvétel a tibeti emigránsok és a kínai kormány között március óta, amikor erőszakba torkolltak a tibeti tiltakozó megmozdulások.

A dalai láma, Tony Blair volt brit kormányfő és Muktada al-Szadr iraki síita radikális hitszónok is bekerült abba százas listába, amelyet az amerikai Time magazin állított össze a szerinte legbefolyásosabb emberekből. Oszama bin Laden, az al-Kaida terrorszervezet vezetője az elmúlt évvel ellentétben idén már nem, George Bush amerikai elnök viszont ismét szerepel a listán. A vezetők kategóriában kapott helyet Vlagyimir Putyin távozó orosz elnök, valamint a három amerikai elnökjelölt-aspiráns, Barack Obama és Hillary Clinton demokrata, valamint John McCain republikánus szenátor. A hősök kategóriában szerepl Tony Blair volt brit kormányfő, aki először jutott fel a listára. A legbefolyásosabb tudósok közé választotta a lap Michael Bloomberg New York-i polgármestert és Nancy Brinker washingtoni külügyi protokollfőnököt, a mellrák elleni küzdelem nemzetközi hírű aktivistáját.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×