eur:
389.52
usd:
361.86
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Ismét csak négy szakszervezeti szövetség ünnepelt

A hat nagy szakszervezeti szövetségből idén is csak négy ünnepelt együtt a Városligetben. Az MSZOSZ elnöke szerint elfogadhatatlan, hogy tisztességes munkával nem lehet megteremteni a létminimumhoz szükséges keresetet, az Autonómok elnöke pedig azt üzente a LIGA elnökének, hogy igenis, van miért ünnepelni.

A LIGA Szakszervezetek és a Munkástanácsok Országos Szövetsége idén is távol maradt a közös szakszervezeti május elsejei ünnepségtől, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének városligeti fasori székháza előtt így a házigazda mellett csak az Autonóm Szakszervezetek Szövetsége, a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma és az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés ünnepelte a munkát.

Pataky Péter, az MSZOSZ elnöke azt mondta: fájdalmas, hogy Magyarországon a munkások nem kapnak a munkájukért megfelelő ellenértéket.

"Elfogadhatatlan és botrány az, hogy ma Magyarországon tisztességes nyolcórás munkával nem lehet megkeresni a létminimumhoz szükséges nettókeresetet. Ez elfogadhatatlan. És az is, hogy miközben ilyen bérek vannak, nap mint nap azt halljuk munkáltatóktól és politikusoktól, hogy nem kell felemelnünk a szavunkat, örüljünk, hogy munkahelyünk van" - közölte Pataky Péter.

Az MSZOSZ elnöke hangsúlyozta: munkások nélkül nem lenne sem ipar, sem vasút.

Gaskónak üzentek

Az Autonóm Szakszervezetek Szövetségének elnöke szerint május elseje értékei nem függnek a pártoktól. Ez a miénk, nem a pártpolitikáé - tette hozzá Borsik János, aki üzent a LIGA Szakszervezetek elnökének, Gaskó Istvánnak is, aki azzal indokolta a LIGA távolmaradását: nincs mit ünnepelni.

"Akik ma május elsejét, a munkavállalók ünnepét, a tavasz ünnepét bármilyen módon kétségbe akarják vonni, negligálják, és azt mondják, hogy nincs mit ünnepelni, értékhiányosak" - fogalmazott Borsik János.

A Szakszervezetek Együttműködési Fórumának elnöke az "egyszerre elég és nem elég" elv szerint beszélt. Varga László azt mondta, elég abból, hogy a politika és a munkáltatók nem teremtik meg az értelmes alkotómunka feltételeit, és nem figyelnek eléggé a munkásokra.

Az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés vezetője pedig a nyolc óra munka, nyolc óra pihenés és nyolc óra szórakozás elv betartását hangsúlyozta.

A szakszervezeti vezetők és az ünneplők a beszédek után átvonultak a Városligetbe, és ott ünnepelték tovább május elsejét.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×