eur:
389.63
usd:
363.64
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Gyurcsány a munkahelyteremtést nevezte az egyik fő feladatnak - a nap hírei

A munkahelyteremtést nevezte a kisebbségi kormány egyik legfontosabb feladatának a miniszterelnök. Érdemi foglalkoztatás-bővítést vár a kabinettől több szakszervezeti szövetség vezetője. A holokauszt áldozataira emlékeztek Izraelben és az egykori auschwitz-birkenaui haláltábor helyszínén. A nap hírei 2008. május 1-jén, csütörtökön.

Gyurcsány: Aktív szociáldemokrata kormányzás kezdődik

A munkahelyteremtést nevezte a kisebbségben kormányzó szocialista kabinet egyik legfontosabb feladatának a miniszterelnök. Gyurcsány Ferenc az MSZP Városligetben tartott majálisán azt mondta: aktív szociáldemokrata kormányzás kezdődik, amely megmutatja a szegényeknek, hogy a felemelkedés időszaka következik.

A kormányfő közölte: a 2010-ig tartó időszakban bölcsődéket, óvodákat építenek majd, és iskolák százait újítják fel. A majálison két férfit állított elő a rendőrség.

Unger Pál, a Budapesti Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese elmondta: az egyiknél egy gázpisztolyt találtak, amire nem volt viselési engedélye, a másik pedig játékfegyverrel hadonászott a miniszterelnök beszéde alatt.

Hozzátette: a két férfi ellen szabálysértési eljárást indítottak. Három fiatalkorúnál hatástalanított géppisztolyt találtak a rendőrök; azt a későbbi vizsgálat deríti ki, hogy elkövettek-e szabálysértést.

Közben Orbán Viktor, a Fidesz elnöke úgy nyilatkozott: Magyarországon ma parlamenti felhatalmazás és támogatás nélküli kormányzás van, ami olyan, mint a kommunista rendszerben volt.

A szakszervezeti vezetők további harcot ígérnek

Szakszervezeti vezetők szerint a tisztességes bérért való küzdelem ma ugyanúgy aktuális, mint több mint 100 éve az első május elsejéken. A 4 érdekképviseleti tömörülés városligeti majálisán a konföderációk vezetői elmondták: olyan gazdaságpolitikát várnak a kormánytól, amely érdemben bővíti a foglalkoztatást.

Szerintük az adó- és járulékcsökkentés is csak úgy lehetséges, ha több legális foglalkoztatott fizeti a közterheket. Hangsúlyozták azt is, hogy határozottan fellépnek az olyan vélemények ellen, amelyek szerint meg kellene szüntetni a minimálbért, és tovább harcolnak a munkáltatói jogsértések ellen.

Horváth Aladár munkát követelt a romáknak

Munkát követelnek a romák május 1-je alkalmából, mert a rendszerváltás után megszűnt számukra a biztonságos megélhetés - mondta a Roma Polgárjogi Alapítvány elnöke az 56-osok terén tartott roma fesztiválon.

Horváth Aladár hangsúlyozta: ma a cigányok foglalkoztatási aránya 30 százalékos, és Magyarországon 3-4 millió embernek kell eltartania 6-8 millió embert, és ez - szerinte - egyetlen jól működő gazdaságban sem engedhető meg.

Fogyasztóvédelmi ellenőrzések a majálisokon

Több mint száz helyen tartottak ellenőrzést a Budapesten és az ország nagyobb városaiban lévő majálisokon a fogyasztóvédelmi szakemberek.

Wittich Tamás, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság főigazgatója elmondta: a kereskedők 60 százalékánál találtak hiányosságot, a körülmények mérlegelése után 5 millió forint bírságot szabtak ki.Lámfalussy és Járai kitüntetése

Lámfalussy Sándort, a Magyar Tudományos Akadémia külső tagját és Járai Zsigmondot, a jegybank volt elnökét tüntette ki a tudós testület Wahrmann Mór-éremmel.

Az akadémia 1899-től jutalmazta a Wahrmann Mór által létesített adományból a kereskedelem, az ipar területén elért legnagyobb érdemeket. Az MTA 2003-ban újította fel a hagyományos kitüntetését azzal, hogy a tudomány, a kutatás-fejlesztés támogatása, a gazdasági és állami élet területein kimagasló érdemeket szerzett szakemberek munkáját ismeri el.

Az idei Akadémiai Aranyérmet Nemecz Ernőnek, a Veszprémi Egyetem Föld- és Környezettudományi Tanszéke professor emeritusának ítélték. Akadémiai Díjat kiemelkedő munkásságuk elismeréseként tíz tudós vehet át.

A nácik népirtására emlékeztek Izraelben

Izraelben a nácik által végrehajtott népirtásra emlékeztek a Soá Napján. A zsidó államban délelőtt 10 órakor két percre megállt az élet, szirénák jelezték a megemlékezés kezdetét. Az országban már szerdán este bezárt minden színház, mozi és más szórakozóhely.

Simon Peresz államfő több száz holokauszt-túlélő előtt a Jad Vasem emlékhelyen arra figyelmeztetett, hogy a világ elpusztult volna, ha Hitlernek sikerül atombombához jutnia. Megemlékezést tartottak az egykori auschwitzi koncentrációs táborban is a nemzetközi holokauszt emléknapon.

Szekeres Imre, honvédelmi miniszter az egykori megsemmisítő láger magyar áldozatainak emlékét őrző 18-as barakknál azt mondta: a holokausztra emlékezőknek nincs szavuk a borzalmakra, mert a megrendülés és a döbbenet üressé tesz minden kijelentést.

Az elpusztított 600 ezer magyar és az összesen 6 millió áldozat emlékére 6 óriás gyertyát gyújtottak meg. A nemzetközi megemlékezést a szomszédos Birkenauban tartották.

A minimálbér bevezetését követelték a német munkavállalók

Németországban a minimálbér bevezetését követelték a legtöbb május elsejei nagygyűlésen. Becslések szerint az ország nagyvárosaiban rendezett megmozdulásokon mintegy félmillióan vettek részt.

A szónokok a minimálbér bevezetése mellett a munkabiztonság növelését, a nyugdíjkorhatár csökkentését és nagyobb beleszólási jogot szorgalmaztak a dolgozóknak.

Sztrájk a munka ünnepén

Görögországban megbénult a tömegközlekedés, mivel a szakszervezetek sztrájkot hirdettek május 1-je alkalmából. A nemzetközi vonatok nem járnak, de az országon belül is alig néhány szerelvény közlekedik, és az Olympic Airlines légitársaság is célállomásonként mindössze egy járatot indít.

A munka ünnepére időzített sztrájkkal egybeesett a nyugdíjrendszer reformja elleni tiltakozó megmozdulás.

Botrány az FTC-Kecskemét meccs után

A fővárosban 11 embert állított elő a rendőrség a Ferencváros-Kecskemét NB II-es labdarúgó-mérkőzés utáni zavargások miatt.

Unger Pál, a Budapesti Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese elmondta: a stadionon kívül több ezer szurkoló gyűlt össze a vendégszektor bejáratánál, a drukkerek megpróbálták betörni a kaput, majd miután ez nem sikerült, kővel, Molotov-koktéllal, üvegekkel, kitört jelzőtáblákkal dobálták a rendőröket és a Könyves Kálmán körúton haladó járműveket.

Hozzátette: a rendőrség feloszlatta a mintegy 2500 fős tömeget, a rendbontásban senki nem sérült meg. A vendégcsapat szurkolóinak távozását a rendőrség biztosította. Az Üllői úti mérkőzésen a Kecskemét 2-1-re nyert a Ferencváros ellen.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Tíz éve nem láttunk a hazai ingatlanpiacon ilyen alacsony számokat

Tíz éve nem láttunk a hazai ingatlanpiacon ilyen alacsony számokat

Tíz éve nem volt olyan alacsony a hazai ingatlanbefektetési piac forgalma, mint 2023-ban. A mintegy 600 millió euró 38 százalékos visszaesést jelent a megelőző évhez képest. A csökkenés közepette viszont tovább emelkedett a magyar befektetők aránya, elérve a 82 százalékot. Ezzel párhuzamosan az irodapiacon és az ipar-logisztika szegmensben is emelkedtek a hozamok, miután a magas finanszírozási költségek és a mérsékelt bérleti kereslet továbbra is kivárásra ösztönzi a befektetőket. Mindez azonban nem magyar sajátosság, Nyugat-Európában is hasonló folyamatokat látunk, ahol az elmúlt két évben a kelet-közép-európainál is jelentősebb ingatlanérték-csökkenések mentek végbe.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×