eur:
399.84
usd:
364.87
bux:
74308.07
2024. október 9. szerda Dénes

Háborúellenes tüntetők törtek be a "kémközpontba"

Háborúellenes tüntetők egy csoportja behatolt szerdán egy szigorúan őrzött új-zélandi globális elektronikus megfigyelő központba és vandál pusztítást végzett, tiltakozásul az Egyesült Államok terrorellenes hadjárata miatt.

A magát ANZAC Ekevasaknak nevező csoport tagjai átjutottak a Blenheim melletti támaszpontot övező kerítésen és szögesdróton, és a biztonsági rendszer elektronikus érzékelőit kijátszva sarlóval felhasították a két, egyenként 30 méter magas, felfújható, gumírozott gömb egyikét, amely alatt a központ berendezései működtek. A gömbtető emiatt leengedett.

A hatóságok szerint a támaszponton a műholdas távközlést megfigyelő berendezések működnek, a tüntetők szerint azonban a bázis része az Echelon műholdas kémrendszernek.

A biztonsági erők három személy őrizetbe vettek.

Helen Clark miniszterelnök elítélte, értelmetlen vandalizmusként bélyegezte meg a tüntetők fellépését.

Az ANZAC a Brit Birodalom zászlaja alatt harcoló Ausztrál és Új-zélandi Hadtest volt, amely 1915. április 25-én szállt partra a törökországi Gallipolinál, hogy megvívja az I. világháború egyik legvéresebb csatáját.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor a strasbourgi plenáris vita végén: ócska propaganda terepévé vált az Európai Parlament

Orbán Viktor a strasbourgi plenáris vita végén: "ócska propaganda terepévé vált az Európai Parlament"

Szerdán - az árvíz miatt három hét késéssel - több órán keresztül vitáztak az Európai Parlament plenáris ülésén a magyar EU-elnökségi programról, illetve Orbán Viktor európai szerepéről, kormányzásáról. A heves szóváltásokkal tarkított vitát Orbán Viktor szavai zárták.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.09. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×