eur:
389.7
usd:
361.98
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Fidesz: a kilátástalanság és a reménytelenség hat éve volt - a nap hírei

Baka Andrást jelölte a Legfelsőbb Bíróság elnöki posztjára az államfő. Kormányfői rendelet szabályozza az átmeneti időszakban a távozó miniszterek helyettesítését. A kilátástalanság hat évének nevezte az MSZP és az SZDSZ közös kormányázásának időszakát a Fidesz frakcióvezetője. A nap legfontosabb hírei április 30-án.

Baka Andrást jelöli a Legfelsőbb Bíróság elnökének az államfő

Baka Andrást jelölte a Legfelsőbb Bíróság elnöki posztjára az államfő. Sólyom László a Sándor palotában mutatta be az 56 éves jelöltet a parlamenti pártok képviselőinek. A köztársasági elnök közölte: a jelöltről tárgyalt a Legfelsőbb Bíróság jelenlegi elnökével, Lomnici Zoltánnal, az öt táblabíróság elnökével, valamint megyei bírósági vezetőkkel.

Baka András 1991 és 2007 között a strasbourgi emberi jogi bíróság magyar tagja volt, április óta pedig a Fővárosi Ítélőtábla bírája. A jelölt, aki az emberi jogi, kisebbségi jogi kérdések kutatója, 1990-91-ben - párton kívüliként - az MDF országgyűlési képviselője volt.

A Legfelsőbb Bíróság jelenlegi elnökének, Lomnici Zoltánnak június 24-én jár le hatéves mandátuma; az államfő már korábban közölte, hogy nem jelöli újra a posztra. A Legfelsőbb Bíróság elnökét az Országgyűlés választja meg kétharmados többséggel.

Kormányfői rendelet szabályozza a távozó miniszterek helyettesítését

Kormányfői rendelet szabályozza az átmeneti időszakban a távozó miniszterek helyettesítését. A kormányszóvivő elmondta: ennek alapján az egészségügyi tárcát az igazságügyi, a környezetvédelmi tárcát a földművelésügyi, a gazdasági tárcát pedig a pénzügyminiszter felügyeli.

A hamarosan létrejövő kutatás-fejlesztésért felelős tárca nélküli miniszteri poszt feladatai az új vezető munkába állásáig az oktatási miniszterhez tartoznak. Daróczi Dávid arról is beszámolt, hogy megtartotta utolsó koalíciós kormányülését a kabinet; Gyurcsány Ferenc a koalíciós együttműködést értékelve az ülésen azt mondta: több olyan döntést is hoztak a közös kormányzás idején, amely előrevitte az országot.

Fidesz: a kilátástalanság és a reménytelenség hat éve

A kilátástalanság és a reménytelenség hat éveként értékelte az MSZP és az SZDSZ közös kormányázásának időszakát a Fidesz frakcióvezetője. Navracsics Tibor a jelenlegi kormánykoalíció utolsó napján úgy vélte: az idén Magyarország a rendszerváltás utáni időszak legsúlyosabb válságát éli át. Mint mondta: a szociális és politikai válság mellett rövidesen gazdasági válsággal is szembe kell néznie az országnak. Az MSZP szerint az elmúlt hat évben az átlagbérek reálértéke 30, a nyugdíjaké 40 százalékkal emelkedett, a kétgyermekes családok 2002-ben még 9.400 forintos családi pótléka pedig ma 26.600 forint.

Több mint 125 ezren érettségiznek

Május 5-e és június 27-e között csaknem 1.200 helyszínen, több mint 125 ezer diák tehet érettségi vizsgát - közölte a kormányszóvivő. Daróczi Dávid elmondta: az idén csaknem 96 tantárgyból 28 ezer emelt szintű, 182 tantárgyból pedig mintegy 428 ezer középszintű vizsgát tesznek a diákok.Lemondott Ujhelyi István

Lemondott az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztériumban betöltött államtitkári posztjáról Ujhelyi István. A politikus azzal indokolta döntését, hogy a kormányátalakítás után feleslegesnek érezte magát tisztségében, ezért nem tudott tovább felelős szerepet vállalni a kabinetben. Ujhelyi István 2006 óta volt az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium államtitkára.

Később adják át az M7-es Zalakomár és Nagykanizsa közötti szakaszát

A tervezettnél később, július végén adják át az M7-es autópálya Zalakomár és Nagykanizsa közötti, mintegy 10 kilométeres szakaszát - erősítette meg a Nemzeti Infrastruktúrafejlesztő Zrt. kommunikációs vezetője. Fazakas Orsolya indoklásként azt mondta: módosult az autópálya törvény, ami érintette a közműkiváltások határidejét. Hozzátette: a több mint 45 milliárd forintos beruházást az is hátráltatta, hogy a korábban a tendert elnyert konzorcium egyik tagja, a Viadom Zrt fizetésképtelenné vált. A kommunikációs vezető felhívta a figyelmet arra, hogy az egyes szakaszok műszaki átadása után további egy-másfél hónap szükséges a forgalomba helyezéshez.

Elfogadták az Izraellel kötendő tűzszünet tervét a palesztin csoportok

Egyiptomi sajtóértesülés szerint elfogadták az Izraellel kötendő tűzszünet Kairó által javasolt tervét a palesztin csoportok. A MENA hírügynökség arról számolt be, hogy az átfogó és kölcsönösségen alapuló tűzszüneti tervhez elvi beleegyezését adta 12 palesztin fegyveres csoport. A javaslat alapján a fegyvernyugvás kezdetben a Gázai-övezetre vonatkozna, később kiterjesztenék Ciszjordániára is.

A megállapodásért cserébe Izrael feloldaná a Gázai-övezet elleni blokádot. A két legnagyobb palesztin mozgalom, a radikális Hamász és a mérsékelt Fatah már múlt héten jóváhagyta a javaslatot.

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×