eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Baka Andrást jelöli a Legfelsőbb Bíróság elnökének az államfő

Sólyom László köztársasági elnök Baka Andrást jelöli a Legfelsőbb Bíróság elnökének.

Az államfő a jelöltet bemutatta a parlamenti pártok frakcióvezetőinek a Sándor palotában.

A köztársasági elnök közölte: a jelöltről tárgyalt a Legfelsőbb Bíróság jelenlegi elnökével, Lomnici Zoltánnal, az öt táblabíróság elnökével, valamint megyei bírósági vezetőkkel.

A parlamenti frakciók jövő héten hétfőn alakítják ki álláspontjukat a Legfelsőbb Bíróság elnökének jelölt Baka Andrásról - mondta Dávid Ibolya, az MDF elnöke.

Dávid Ibolya közölte: a képviselőcsoportok vezetői tudomásul vették a bejelentést és egyöntetű álláspontjuk volt, hogy a jövő héten hétfőn alakítják ki álláspontjukat a képviselőcsoportok.

Mint mondta, szeretnék figyelembe venni az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) ajánlását is, és ezt követően döntenek a jelölt személyéről.

A főbírónak jelölt Baka András kiemelte: úgy látta, a pártok jóindulatúan fogadták jelölését és felelős döntést fognak hozni.

Baka András 1991 és 2007 között a strasbourgi emberi jogi bíróság magyar tagja volt, április óta pedig a Fővárosi Ítélőtábla bírája.

A jelölt, aki az emberi jogi, kisebbségi jogi kérdések kutatója, 1990-91-ben - párton kívüliként - az MDF országgyűlési képviselője volt.

A Legfelsőbb Bíróság jelenlegi elnökének, Lomnici Zoltánnak június 26-án jár le hatéves mandátuma; az államfő már korábban közölte, hogy nem jelöli újra a posztra.

A Legfelsőbb Bíróság elnökét az Országgyűlés választja meg kétharmados többséggel.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×