eur:
389.08
usd:
361.9
bux:
68684.54
2024. május 8. szerda Mihály

Megfosztaná szavazati joguktól az adócsalókat az MDF

Négy pillérből álló adóreform-csomagot ismertetett ma Dávid Ibolya. Az MDF elnöke szerint szükséges az adórendszer átfogó átalakítása. A Nemzeti Adószabadság programról csütörtökön egyeztetnek a parlamenti pártok képviselői.

A Nemzeti Adószabadság Programmal az MDF a méltányos közteherviselés megteremtését és a középosztály megerősítését szeretné elérni. Az elképzelések figyelembe veszik a konvergenciaprogramot, nem növelnék a költségvetés hiányát, ugyanakkor két százalékpontos GDP-növekedést eredményeznének - vélik az ellenzéki párt képviselői.

Az MDF programja négy pillére épül: az egyszeri adóamnesztiára, az egykulcsos, 18 százalékos személyi jövedelemadó és a háromkulcsos áfa bevezetésére, valamint az örökösödési adó eltörlésére.

Az MDF egykulcsos, 18 százalékos személyi jövedelemadót vezetne be, igaz, ezzel egy időben eltörölné a különböző szja-kedvezményeket, és megszüntetné a minimálbér adómentességét. Annak érdekében, hogy a legszegényebbeket ne érje hátrányosan az új rendszer, az MDF létrehozna egy úgynevezett "virtuális nulla kulcsot", ami havi hatvanezer forintig adómentességet biztosítana mindenkinek.

Háromkulcsos áfa-rendszer

Az ellenzéki párt elképzelései szerint 2008. október elseje és 2009. február 20-a között minden magánszemélynek és vállalkozásnak lehetősége nyílna, hogy a múltban eltitkolt jövedelmei után tíz százalékos adót fizessen be, és ezáltal legalizálja azokat. Az MDF adóamnesztia javaslata értelmében 2009. február 20-a után az adócsalókat megfosztanák szavazati joguktól.

Dávid Ibolya beszámolt arról is, hogy a programban szerepel a háromkulcsos áfa-rendszer bevezetése. Ennek lényege, hogy az általános adókulcs 25 százalék, a kedvezményes adókulcs, amely az alapvető élelmiszereket és a gyógyturizmust érintené, 12 százalék lenne, és megmaradna az öt százalékos szuperkedvezményes adókulcs is.

Az MDF nem hisz a kisebbségi kormányzásban

Ezzel párhuzamosan az MDF javasolja az egészségügyi hozzájárulás megszüntetését, és a munkaadói egészségügyi járulék hét százalékpontos csökkentését, továbbá az adóellenőrzések és vagyonosodási vizsgálatok szigorítását is.

Dávid Ibolya közölte: a Nemzeti Adószabadság Program negyedik pontja az örökösödési adó eltörlése, ám szerepel terveik között a kisadók eltörlése is. Az MDF azt szeretné elérni, hogy néhány év múlva Magyarországon legfeljebb 10 adó- és járulék-nem maradjon.

Az MDF úgy számol, hogy a program összesen 815 milliárd forint pluszbevételt hozna. A párt a programot a következő hetekben vitatja meg közgazdászokkal, adószakértőkkel és a parlamenti pártok képviselőivel.

Újságírói kérdésre válaszolva Dávid Ibolya közölte: nem hisz a kisebbségi kormányzásban. Az MDF konstruktív ellenzéki párt, a saját programja megvalósulásában érdekelt, de egy kisebbségi kormány, vagy MSZP-SZDSZ koalíció fenntartásában nem.

Az adótanácsadó megfontolandónak tartja

Az MDF adóamnesztiára és az élelmiszerek áfakulcsának a csökkentésére vonatkozó elképzelését tartja megvalósítható javaslatnak az Adótanácsadók Egyesületének elnöke.

Zara László szerint az adóstruktúra átalakítására mindenképpen szükség lenne.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Érkezik a kínai elnök, szerdától óriási lezárások jönnek a fővárosban – itt vannak a részletek

Mutatjuk, melyik fővárosi útvonalakon mikor kell jelentős korlátozásra számítani.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×