eur:
389.44
usd:
363.72
bux:
68096.3
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

BKV-sztrájk: nincs megállapodás - a nap legfontosabb hírei

Kedden sem született megállapodás a BKV vezetősége és a szakszervezetek között az érdekképviseletek követeléseiről és az elégséges szolgáltatás mértékéről. Nemes Gábor, a sztrájkbizottság egyik szóvivője az InfoRádióban azt mondta: legkésőbb szerda éjfélig tudják folytatni az egyeztetést, mivel egy esetleges pénteki, egész napos munkabeszüntetésre már csütörtökön meg kell kezdeni a konkrét felkészülést.

Az érdekképviseletek azt kérik, hogy vonják vissza a járatritkítási tervezetet, és közösen dolgozzanak ki egy új elképzelést. Közben a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezetének elnöke arról számolt be, hogy továbbra sincs végleges döntés a vasutasok péntekre tervezett sztrájkjáról. Gaskó István elképzelhetőnek nevezte a munkabeszüntetés elhalasztását, mert több BKV-s érdekképviselet nem ért egyet a két sztrájk egyidejű megtartásával.

Egyeztetés a háziorvosi praxis finanszírozásáról


Haladéktalan egyeztetést tart szükségesnek a szakmai szervezetekkel a háziorvosi praxis finanszírozásáról a miniszterelnök. Daróczi Dávid kormányszóvivő közölte: Gyurcsány Ferenc a tárgyalások megkezdésével Székely Tamást, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár főigazgatóját bízta meg. A hét végén az Alapellátó Orvosok Országos Szövetségének nagygyűlése után a Magyar Orvosi Kamara elnöke az InfoRádióban azt mondta: a háziorvosok készek szerződésük felbontására, ha 30 napon belül nem kezdődik érdemi tárgyalás a praxisok finanszírozásáról. Éger István közölte: egyebek mellett azt követelik a kormánytól, hogy pótolja az idén kieső vizitdíjat és a több éve megvont amortizációs támogatást, a jövő évi költségvetésben pedig rögzítsék a praxisok működéséhez szükséges valós összeget.

Törvényjavaslat az Erős Magyarországról

Még a héten törvényjavaslatokat nyújt be az Országgyűlésnek a Fidesz az Erős Magyarország alapprogram jegyében - jelentette be az ellenzéki párt alelnöke. Varga Mihály az InfoRádióban azt mondta: súlyosbítanák az idősek és a fiatalok ellen elkövetett bűncselekmények büntetési tételeit, erősíteni kívánják a költségvetési gazdálkodás fegyelmét, és kivennék az áfa-törvényből az áfa-visszatérítés visszatartásának lehetőségét. A volt pénzügyminiszter közölte: szabályozni akarják a közérdekű adatok eltitkolásának kérdését is. Közben Budai Bernadett kormányszóvivő úgy nyilatkozott: a kabinet üdvözli az ellenzéki pártok javaslatait, és kész megfontolni, illetve megvitatni minden felelős szakmai javaslatot.

Ötpárti egyeztetés az MDF adócsomagjáról

Csütörtökön ötpárti egyeztetést tartanak az MDF adó- és gazdasági javaslatairól - közölte az ellenzéki párt szóvivője. Kerék-Bárczy Szabolcs emlékeztetett arra, hogy az ügyben eredetileg négypárti találkozót kezdeményeztek, de az SZDSZ kérésére az MSZP is részt vesz majd a találkozón. Az MDF az egyszeri adóamnesztia bevezetése mellett egykulcsos, 18 százalékos személyi jövedelemadót, háromkulcsos áfát javasolt, valamint az örökösödési adó eltörlését kezdeményezte.

Működésképtelenség határán az addiktológiai járóbeteg ellátás

Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa szerint Budapesten a működésképtelenség határára került az addiktológiai járóbeteg-ellátás, de országosan is romlott a helyzet. Szabó Máté úgy látja: az Országos Addiktológiai Intézet megszűntetése miatt nem lesz hatékony háttérintézménye az alkohol-politika koordinációjának, lassulhat, vagy akár időlegesen le is állhat a szakterület orvos-szakmai fejlesztése. Az Egészségügyi Minisztérium azt közölte: az intézet átalakítására az ésszerűbb működés érdekében volt szükség, és ez a módosítás érintetlenül hagyta a gyógyító tevékenységet.

Kökényesi Antal a BV új országos parancsnoka

Kökényesi Antalt nevezte ki a büntetés-végrehajtás új országos parancsnokává az igazságügyi és rendészeti miniszter. Az új vezető tavaly november óta az Országos Rendőr-főkapitányság bűnügyi főigazgatója, korábban Borsod-Abaúj-Zemplén megye főkapitánya volt. Draskovics Tibor közölte azt is, hogy a büntetés-végrehajtás két főigazgató-helyettese Csóti András és Tóth László lesz.

Felavatták Budapesten az első köztéri Battyány szobrot

Felavatták gróf Batthyány Lajos, az első magyar miniszterelnök eddigi egyetlen budapesti köztéri szobrát; Stremeny Géza szobrászművész alkotását a Batthyány téren a Batthyány-kormány első pest-budai ülésének 160. évfordulóján leplezték le. Katona Tamás történész ünnepi beszédében úgy fogalmazott: régi adósságot törleszt a kormány és a főváros, amikor Batthyány Lajosnak végre köztéri szobrot emel Budapesten.

Elhunyt Antal Imre

Életének 73. évében elhunyt Antal Imre zongoraművész, színész, humorista. Az Erkel Ferenc-díjas, érdemes művész 1959-ben végzett a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán, majd zongoraművészként 7 nemzetközi versenyen nyert díjat. Később ujjbetegsége miatt a televízióban folytatta pályafutását, hosszú ideig vezette Vitray Tamással a szilveszteri műsorokat, majd évtizedekig a magyar televíziózás egyik legnépszerűbb műsorának, a Szeszélyes évszakoknak a gazdája volt, emellett több tévéfilmben is szerepelt. Az utóbbi időszakban megrendült az egészsége, egyre gyakrabban kezelték kórházban; halálát rák okozta.

Címlapról ajánljuk

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Kritikus szintet szakított le a forint

Kritikus szintet szakított le a forint

Ugyan a magyar piac is zárva tartott május 1-jén, de a forint érdemben erősödni tudott a vezető devizákkal szemben, az euróval szemben pedig már a kulcsfontosságúnak számító 390-es szintet is leszakította a jegyzés. Ezt követően pedig csütörtökön is folytatódik a hazai fizetőeszköz erősödése. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×