eur:
389.38
usd:
362.02
bux:
68882.55
2024. május 7. kedd Gizella

Leszavazta az Országgyűlés az ombudsman-jelölteket - a nap legfontosabb hírei

Harmadszor is elutasította a köztársasági elnök ombudsman-jelöltjeinek megválasztását az Országgyűlés. Az adatvédelmi biztosnak jelölt Tóth Gábor Attila 181 igen szavazatot kapott, a jövő nemzedékek ombudsmanjának jelölt Bogdányiné Mészáros Ágnes pedig 159-et.

Megválasztásukhoz kétharmados többségre, vagyis 258 igen voksra lett volna szükség. Sólyom László államfő a döntés után súlyosnak nevezte a helyzetet, de megismételte: nem változtat az eddigi gyakorlaton, így a jövőben sem egyeztet a frakciókkal. A köztársasági elnöknek 30 napja van arra, hogy újabb jelölteket állítson az ombudsmani posztokra. Az államfő március 14-én nevezte meg jelöltjeit, miután a parlament tavaly decemberben Nagy Boldizsárnak és Péterfalvi Attilának, február 25-én pedig Fülöp Sándornak és Zombor Ferencnek sem szavazott bizalmat.

A Volán nem tudja pótolni a BKV buszvezetőit

A Volán Egyesülés vezérigazgatója szerint a társaságoknak nincs akkora szabad kapacitásuk, hogy a pénteki BKV-sztrájk alatt teljes egészében biztosítani tudják a fővárosi helyi közlekedést. Saslics Elemér azután beszélt erről, hogy Nyáry Krisztián, a városháza kommunikációs igazgatója a Főpolgármesteri Kabinet ülése után közölte: a főváros vezetése tárgyalásokat kezdeményez a Volán társaságokkal, hogy a péntekre tervezett munkabeszüntetés idején a fő vonalakon biztosítani lehessen a tömegközlekedést. Nemes Gábor, a sztrájkbizottság szóvivője azt mondta: a javaslat nem szolgálja a megegyezést, hanem a sztrájk megtörését célozza, ráadásul rendkívül költséges is. A BKV-nál működő érdekképviseletek péntekre egész napos munkabeszüntetést hirdettek a tervezett járatritkítások miatt. A szakszervezetek egyebek mellett azt követelik a cég vezetésétől, hogy adjon garanciát a BKV gazdasági problémáinak megoldására, valamint vonja be őket a döntés-előkészítésbe.

A szerződés felbontó orvosok nem kapnak pénzt

Nem kapnak pénzt a betegek ellátásáért a finanszírozási szerződésüket felbontó orvosok, ez a lépés azonban nem jelenti automatikusan a feladatellátásra az önkormányzattal kötött megállapodás semmissé válását is. Ezt az Országos Egészségbiztosítási Pénztár közölte azután, hogy az Alapellátó Orvosok Országos Szövetségének szombati nagygyűlése után bejelentették: készek a pénztárral kötött szerződésük felbontására, ha 30 napon belül nem kezdődik érdemi tárgyalás a praxisok finanszírozásáról. Az OEP hangsúlyozza: ha az ellátási szerződés érvényben marad, az orvosnak kötelessége tovább dolgozni. Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke szombaton az InfoRádiónak azt mondta: egyebek mellett azt követelik a kormánytól, hogy pótolja az idén kieső vizitdíjat és a több éve megvont amortizációs támogatást, a jövő évi költségvetésben pedig rögzítsék a praxisok működéséhez szükséges valós összeget.

Hitelesíti az aláírásokat az OVB


Elrendelte az egészségbiztosítás privatizációjának megakadályozása érdekében gyűjtött aláírások hitelesítését az Országos Választási Bizottság. A testület egyhangú döntése értelmében az Országos Választási Irodának május 23-ig kell ellenőriztetnie a csaknem félmillió aláírás hitelességét. A népszavazást várhatóan ősszel tartják meg. A kezdeményező Albert-házaspár csütörtökön adta át az összegyűjtött aláírásokat tartalmazó íveket az Országos Választási Irodának. Rytkó Emília, a szervezet vezetője közölte, hogy az ellenőrzési folyamatban a referendum kezdeményezői is részt vehetnek. Ha legalább 200 ezer hiteles aláírást találnak, akkor az Országgyűlésnek mérlegelés nélkül el kell rendelnie a népszavazást, amely akkor eredményes, ha legalább kétmillió választó azonos választ ad a kérdésre.

Hiller: nem lesz tandíj

Semmilyen formában nem lesz tandíj - jelentette ki az oktatási tárca vezetője, miután találkozott Pokorni Zoltánnal, a Fidesz alelnökével. Hiller István kérdésre válaszolva azt mondta: nincs semmilyen, a tandíj visszahozására vonatkozó koncepció a tárcánál. A fideszes Pokorni Zoltán szerint a minisztériumban annak lehetőségét keresik, hogy miként lehet bővíteni a fizetős képzésben résztvevők körét. A volt oktatási miniszter szerint ma nem igazságos a rendszer, mert a kormány szétverte a kétszintű érettségi azon elemét, amely országos sztenderdek alapján az emelt szintű érettségihez kötötte az államilag finanszírozott felsőoktatási képzést.

Elfogadták a levegőminőségi irányelvet

Jóváhagyták az unió tagországai a levegő minőségéről szóló új irányelvet - közölte az Európai Bizottság Brüsszelben. Az előírás nem változtat a légszennyezettségi határértékeken, de új elem, hogy kötelező határértéket ír elő a mikroszemcsés, finom por arányára.

Címlapról ajánljuk
PSG–Borussia Dortmund 0-1

BL élőben
PSG–Borussia Dortmund 0-1

A Paris Saint-Germain hátrányból próbálja meg kiejteni a Borussia Dortmundot a labdarúgó Bajnokok Ligája elődöntőjében. Pályaválasztóként 2015 októbere óta a PSG csak a Bayern ellen maradt a BL-ben gól nélkül.

Salát Gergely: Hszi Csin-ping látogatása Magyarország Kína melletti markáns kiállását is jutalmazza

A kínaiak a fő világpolitikai stratégiája most a saját mozgástér bővítése, és a jövőben a többpólusú világrend kialakítása – mondta Salát Gergely, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt a kínai elnök látogatásának jelentőségéről, a pekingi diplomácia módszereiről, a küldöttség összetételéről és az orosz–kínai viszonyról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Gazdasági adatok tekintetében ma Németországból érkeztek fontos számok az ipar kilátásaival kapcsolatban, ezen kívül megjött az európai kiskereskedelmi adat is, illetve a hazai kiskereskedelmi számok is. Tegnap kimondottan jó hangulatban zajlott a kereskedés a tőzsdéken, nagyot tudott a hazai piacon ralizni az OTP. A magyar tőzsdén a Richter volt a legjobban teljesítő nagypapír, emellett pedig kitartott a tegnapi széleskörű optimizmus a piacokon, a vezető európai részvényindexek ezúttal is határozott pluszban álltak meg, míg Amerikában óvatos emelkedést láthattunk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×