eur:
389.35
usd:
361.96
bux:
68566.67
2024. május 7. kedd Gizella

Kóka: "Nincs olyan pártfórum, amely érdekelt lenne a koalíció fenntartásában"

Elsősorban a koalíciós szétválás okozta kormányzati helyzetről és a gazdaságpolitikáról beszélgetett Sólyom László köztársasági elnök és Kóka János, az SZDSZ elnöke hétfőn a Sándor palotában. Erről a liberális párt elnöke számolt be a megbeszélés után újságíróknak.

Kóka János közölte: részletesen bemutatta az államfőnek a koalíciós egyezség 2007-es kiegészítése óta meghozott kormányzati kompromisszumokat, és beszélt azokról a várakozásokról is, amelyek az egészségügy, az oktatás és a közteherviselés reformjával kapcsolatban az SZDSZ-ben éltek.

Mint mondta, Gyurcsány Ferenc két héttel korábban, az MSZP országos pártértekezletén elmondott beszédével nemcsak a koalíciós megállapodásban leírtakat mondta fel, hanem a két párt kormányzásának lényegét, közös kulturális alapját is, amely a versenyre, a szolidaritásra, a magántőkére, az öngondoskodásra és a felelősségvállalásra épült.

A szabad demokraták vezetője arról is beszámolt az államfőnek, hogy a párt történetének egyik legnehezebb döntését hozták meg, amikor a kilépésről döntöttek, de - tette hozzá - miután a miniszterelnöki beszéd lényegében nullára csökkentette a szabad demokraták mozgásterét a reformok továbbvitelében, az SZDSZ-nek nem volt más lehetősége.

Újságírói kérdésre Kóka János hozzátette: szóba került az előrehozott választások kérdése is, de a szabad demokratáknak nem célja ezt kikényszeríteni.

Kóka az adóreform mellett

Kóka János szerint egy egyszerű és átlátható adórendszerben százmilliárdokat, ezermilliárdokat lehet beterelni a közteherviselés szférájába. Hozzátette: ezek azok az összegek, amelyek jelenleg kiesnek az adóhatóság látóteréből.

Az SZDSZ elnöke ezek alapján azt a következtetést vonta le, hogy az adóreform csökkenti a társadalmi egyenlőtlenséget, növeli a gazdaság lehetőségeit, ösztönzi a befektetőket és összességében pozitív irányba befolyásolja az ország versenyképességét, miközben megteremti annak a lehetőségét, hogy az állam "ki tudja fizetni a rászorultak számláit."

Kóka János úgy fogalmazott, nagy aggodalommal hallgatta Gyurcsány Ferenc vasárnap esti nyilatkozatát, amely arról szólt, hogy az adórendszert nemcsak rövid-, de középtávon sem kívánják átalakítani.

Az adórendszer átalakítása elkerülhetetlen

"Meggyőződésem és a közgazdászoknak, volt pénzügyminisztereknek, a jegybankelnöknek, magyar és külföldi minősítő és elemző cégeknek is meggyőződésük, hogy Magyarországon csak egy olyan kormány és csak egy olyan kormányfő lehet úrrá az ország gazdasági bajain, aki képes nekikezdeni a közteherviselés átalakításának" - mondta Kóka János. Úgy vélte, az adórendszer átalakítása elkerülhetetlen, máskülönben újabb megszorításokra lesz szükség.

A politikus bejelentette, hogy kedden a parlamentben a Munka, tudás, tulajdon címet viselő kormányprogram vitája során arról fog beszélni, Magyarországon csak egy olyan kormánynak és kormányfőnek van lehetősége a kisebbségi kormányzás mellett a többség megszervezésére a törvényjavaslatok mögé, amely nekilát Magyarország gazdasági bajainak felszámolásának.

Újságírói kérdésre Kóka János közölte, hogy minden olyan kormányzati kezdeményezést támogatni fognak, amely erősíti a versenyképességet és szerkezeti átalakításokat indít el.

Arra a felvetésre, hogy megszorítás nélkül el tudnak-e képzelni adóreformot, az SZDSZ elnöke azt felelte, ha egy egyszerűbb, átláthatóbb adórendszert vezetnek be, alacsonyabb terheléssel, az már középtávon növeli az állam bevételeit, mert olyan jövedelmeket is bevon az adófizetésbe, amelyek eddig elkerülték a legális szférát.

Azzal kapcsolatban, hogy Simon Gábor, az MSZP választmányi elnöke vasárnap azt mondta, az SZDSZ országos tanácsával egyeztetne a koalíció megmaradásának érdekében, Kóka János hangsúlyozta: a liberálisok frakciója és ügyvivő testülete egyhangúlag döntött a kilépés mellett, míg az országos tanács 71 igen mellett egy nem szavazattal és kilenc tartózkodással határozott így.

Ma nincs olyan pártfórumunk, amely érdekelt lenne a koalíciós viszony fenntartásában - szögezte le az SZDSZ vezetője.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A szakszervezet szerint 25 milliárdból meg lehetne oldani a felsőoktatási dolgozók béremelését

A szakszervezet szerint 25 milliárdból meg lehetne oldani a felsőoktatási dolgozók béremelését

A Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete addig nem kezdeményez újabb tárgyalást, amíg az államtitkárság nem áll elő konkrét javaslattal és ígérettel a felsőoktatásban dolgozók bérhelyzetének rendezését illetően – mondta az InfoRádióban Gregor Anikó szakszervezeti titkár. Arról is beszélt, hogy készek lennének segíteni a minisztériumnak abban, hogy találjanak forrásokat a költségvetésben a követelések teljesítésére.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Csapást szenvedett az orosz logisztika, ma iktatják be Putyint - Híreink az ukrajnai háborúról kedden

Csapást szenvedett az orosz logisztika, ma iktatják be Putyint - Híreink az ukrajnai háborúról kedden

24 óra alatt két települést is elfoglalt az orosz hadsereg Ukrajnában, egyet a harkivi Kupjanszk mellett, egyet a donyecki Avgyijivkától nyugatra. Oroszország kormánya tegnap bejelentette, hogy gyakorlatot tartanak az orosz harcászati csapásmérő erők. Az Egyesült Államok felpörgette az ATACMS típusú nagy hatótávolságú rakéták gyártását, melyből várhatóan Ukrajna is nagy mennyiséggel kap majd. Ma iktatják be Vlagyimir Putyin orosz elnököt. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×