eur:
400.55
usd:
364.72
bux:
73893.02
2024. október 8. kedd Koppány

Az ombudsman nyilvánossá tenné a frakciószabályokat

A parlamenti képviselőcsoportok szabályzatainak nyilvánosságra hozatalát kéri az állampolgári jogok országgyűlési biztosa. Szabó Máté, aki az adatvédelmi biztos jogkörében járt el, közölte: megítélése szerint a rendelkezések megismeréséhez közérdek fűződik, és a közzétételi kötelezettséget a házszabályban is rögzíteni kellene.

Az ombudsman úgy látja, a szabályzatok hozzáférhetősége segítheti a pártok reális megítélését, valóságos politikai szerepük megértését, a parlament és a pártok iránti társadalmi bizalom erősítését.

Szabó Máté egy állampolgári beadvány nyomán indított vizsgálatot, amely során megállapította: nem rendelkezik jogszabály a magyar Országgyűlés képviselőcsoportjainak belső szabályzatairól.

Ilyen szabályzat készítésére a frakciók nem kötelesek, mégis a frakciók a munkájuk összehangolására és a frakciófegyelem biztosítására belső normát alkotnak.

A frakciószabályzatok a képviselőcsoportok belső döntéshozatali rendjét, a frakciótagok jogait, kötelességeit határozzák meg, olyan pártnormák, amelyek a frakciók hatékony működését hivatottak elősegíteni.

Szabó Máté szerint a pártok egy demokratikus társadalomban nem vonhatják ki magukat teljesen a nyilvános ellenőrzés követelménye alól.

Címlapról ajánljuk
Amerika egy hónap múlva választ: országosan Kamala Harris vezet, de Donald Trumpé a fontosabb részsiker

Amerika egy hónap múlva választ: országosan Kamala Harris vezet, de Donald Trumpé a fontosabb részsiker

Csizmazia Gábor, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa szerint idén is hatalmas jelentősége lehet a nyolc úgynevezett csatatérállamnak, mivel hibahatáron belül vezet a demokrata vagy épp a republikánus elnökjelölt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.08. kedd, 18:00
N. Rózsa Erzsébet
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, a Világgazdasági Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 8. 13:16
×
×
×
×