eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

"Egy esetleges MSZP-Fidesz koalíció növelné a politikai kockázatot"

A Vision Consulting elemzése szerint a legvalószínűbb politikai forgatókönyv, amely szerint szocialista kisebbségi kormány alakul, a legkockázatosabb. A szervezet elemzője, Szomszéd Orsolya hozzátette: csökkentené a politikai kockázatot az előrehozott választás, vagy egy, Gyurcsány Ferenc nélkül újjáalakuló MSZP-SZDSZ koalíció, de kevéssé valószínű, hogy e kettő valamelyike valósul meg.

A legvalószínűbb, hogy kisebbségi kormány jön létre, ebben az esetben azonban gond lehet a stabilitással, a kabinetnek pedig komoly nehézségekkel kell majd szembesülnie a döntéshozatal terén; ez komoly kockázatokat hordoz - mondta az InfoRádiónak a Vision Consulting elemzője.

Szomszéd Orsolya hozzátette: csökkentené a politikai rendszer kockázatát egy előrehozott választás, vagy egy, kormányfőváltást követően létrehozott, új MSZP-SZDSZ koalíció, jóval kevésbé valószínű azonban, hogy e kettő valamelyike valósul meg.

Az eddigiektől eltérő összetételű, de új választások nélkül létrejövő - például MSZP-MDF, vagy MSZP-Fidesz - koalíció alakulásának is alig van esélye - közölte az elemző. Szomszéd Orsolya hozzátette: egy esetleges nagykoalíció alakulása inkább tovább növelné a kockázatot, hiszen az természetellenes szövetség lenne a felek között, és nem lehet tudni, miben lennének képesek megállapodni.

A kockázatok a kiindulóponthoz képest alig változnak, ha az MSZP-SZDSZ koalíció a jelenlegi miniszterelnök, Gyurcsány Ferenc vezetésével működik tovább a kormány - magyarázta a Vision Consulting elemzője.

Egy szocialista kisebbségi kormány döntéshozatali nehézségekből fakadó problémái tovább erodálhatják a kormány legitimitását, míg egy új MSZP-SZDSZ koalíció társadalmi elfogadottsága növekedhetne - mondta Szomszéd Orsolya.

Hanganyag: Molnár Anikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:16
×
×
×
×