eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Véget ért a sztrájk

A munkát már felvették a BKV dolgozói, a budapesti közlekedés azonban várhatóan csak órák alatt állhat helyre. A buszok már elindultak a garázsokból, a metrók és HÉV-járatok is közlekednek. A Vasutas Dolgozók Szabad Szakszervezete 10 órakor függesztette fel a sztrájkot.

Várhatóan csak hétfő délután négy órakor áll áll helyre a főváros tömegközlekedése - mondta korábban az InfoRádióban Prím Péter, a BKV Zrt. kommunikációs igazgatója.

A BKV-s szakszervezetek sztrájkja a hétfői üzemkezdettel indult, 13 óráig egyáltalán nem járt a metró, néhány troli-, villamos-, autóbusz- és HÉV-járat pedig csökkentett üzemmódban közlekedett.

A munkabeszüntetés végeztével a metrók és a HÉV-ek menetrend szerint közlekednek, míg az az autóbusz-, a villamos- és a troliforgalom várhatóan csak 16 és 17 óra között áll helyre.

A szakszervezetek a tervezett csoportos létszámleépítés és járatritkítások ellen tiltakoznak, valamint azt követelik, hogy a BKV vezetősége kezdjen tárgyalásokat a főváros és az állam képviselőivel a társaság anyagi problémáinak megoldása érdekében.

A VDSZSZ már tízkor felfüggesztette a sztrájkot

A Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete hétfőn 10 órakor felfüggesztette a korábban már többször felfüggesztett, és hétfőn újra megkezdett munkabeszüntetést - közölte a szervezet elnöke.

A reggel 8 órakor kezdődött egyeztetés eredménytelenül zárult a szakszervezet és a MÁV Zrt. között az érdekképviselet követeléseiről és a még elégséges szolgáltatásról. A tárgyalást pénteken 9 órakor folytatják.

A vasutas érdekképviselet minden dolgozónak nettó 250 ezer forintot kér a MÁV Cargo privatizációs bevételéből, több mint 10 százalékos többlet-bérfejlesztést a megajánlott 6,9 százalékon felül, továbbá elutasítják a 38 vasúti mellékvonal tervezett megszüntetését.

A MÁV továbbra is irreálisnak és jogtalannak tarja a VDSZSZ követeléseit.

Hatalmas volt forgalom


Már reggel 4 órakor a szokásoshoz képest kétszer nagyobb forgalom volt a főváros területén, az autóbuszsávokat azonban nem lehetett használni - mondta az InfoRádiónak a BRFK sajtóügyeletese.

Később a fővárosi utak forgalma visszaesett, újabb komoly dugókra a délutáni csúcsidőszakban kell majd számítani - tájékoztatott az Útinform.

Budapesten hét iskolában nem volt hétfőn tanítás a BKV és a vasúti dolgozók sztrájkja miatt. A törvény szerint az oktatási intézményvezetőknek kell eldönteniük, hogy szünetet rendelnek el vagy sem a sztrájk idejére.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×