eur:
387.86
usd:
357.69
bux:
68224.21
2024. május 17. péntek Paszkál

BKV-sztrájk: szerdán folytatódik az egyeztetés - a nap legfontosabb hírei

Jelentős gondokat okozott a főváros, illetve az ország közlekedésében a hétfő délelőtti BKV, illetve a reggeli MÁV-sztrájk. A BKV-nál a dolgozók 99 százaléka csatlakozott a munkabeszüntetéshez, a MÁV-nál - a vasúttársaság adatai szerint - a vonatok 62 százaléka közlekedett.

Nemes Gábor, a BKV dolgozók sztrájkját szervező egyik érdekképviselet elnöke az InfoRádióban emlékeztetett arra, hogy a tervezett csoportos létszámleépítés és a járatritkítások ellen tiltakoznak, emellett azt követelik, hogy a BKV vezetősége kezdjen tárgyalásokat a főváros és az állam képviselőivel a társaság anyagi problémáinak megoldásáról. A cég és az érdekképviseletek között szerdán folytatódik az egyeztetés. Gaskó István, a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezetének elnöke eredményesnek értékelte a munkabeszüntetést, és közölte: nem adják fel követeléseiket. A MÁV továbbra is irreálisnak és jogtalannak tartja a VDSZSZ igényeit, de pénteken újabb egyeztetést tartanak.

Kormányválság: Sólyom László egyeztet a pártvezetőkkel


Sólyom László köztársasági elnök találkozni fog a parlamenti pártok vezetőivel, hogy személyesen tájékozódjon a kialakult koalíciós válságról. Az államfő első kézből szeretne informálódni, ezért szerdán Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel, az MSZP vezetőjével találkozik a Sándor-palotában, a sort pedig jövő hétfőn Kóka János, az SZDSZ elnöke zárja. Sólyom László hozzátette: a kormányfő már kétszer személyesen tájékoztatta arról, ő hogyan látja a kialakult helyzetet.

Kóka szerint konszenzusos reformszerződésre van szükség

A gazdasági problémák felszámolásának megkezdésére szólította fel a kormányt és a miniszterelnököt az SZDSZ elnök-frakcióvezetője. Kóka János a parlamentben, napirend előtti felszólalásában azt mondta: konszenzusos reformszerződésre van szükség, azonban ezt nem az MSZP-nek és az SZDSZ-nek, hanem az öt parlamenti pártnak kell megkötni. A liberálisok elnöke hozzátette: a Gyurcsány Ferenc-féle reformstop miatt kialakult koalíciós válság, valamint az erre visszavezethető sorozatos nemzetközi leminősítések egyaránt azonnali cselekvést tesznek szükségessé. A felszólalásra a kormány részéről senki nem reagált.

Az MSZP felfüggesztené a pénztártörvény végrehajtási rendelkezéseinek egy részét

Hírügynökségi értesülés szerint az egészségbiztosítási pénztárakról szóló törvény egyes végrehajtási rendeleteinek felfüggesztését kezdeményezi április 28-val az MSZP. A távirati iroda úgy tudja: a szocialisták azért választanák ezt az időpontot, mert így nem sértenék meg a koalíciós szerződést, ha az SZDSZ küldöttgyűlése egy nappal korábban az együttműködés felmondásáról dönt. Az MSZP elnöksége vasárnap döntött arról, hogy konzultáció kezdődik egy új törvényről, amelyet társadalmi vitára is bocsátanak, mielőtt a parlament elé kerül.

A közvélemény többsége egyetért Horváth Ágnes menesztésével

Egy friss közvélemény-kutatás szerint a megkérdezettek csaknem kétharmada egyetért Horváth Ágnes egészségügyi miniszter menesztésével, és majdnem minden második válaszadó támogatja, hogy emiatt az SZDSZ visszahívta tagjait a kormányból. A Századvég-Forsense április 2-a és 4-e között 500 embert kérdezett meg. Az intézet kutatási igazgatója az InfoRádióban elmondta: a jelenlegi politikai helyzet kialakulásáért a válaszadók csaknem ugyanakkora arányban tartják felelősnek Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt és Kóka Jánost, az SZDSZ elnökét, valamint az MSZP-t és az SZDSZ-t. G. Fodor Gábor hozzátette: a megkérdezettek több mint fele mindkét politikust, illetve mindkét pártot felelősnek tartja a helyzetért. A lehetséges megoldások közül az előrehozott választásoknak van a legnagyobb támogatottsága; a relatív többség, 42 százalék tartaná helyesnek ezt a lépést.

Szerdán csökken a gázolaj ára

Két forinttal csökkenti szerdától a gázolaj árát a Mol. A holtankoljak.hu információi szerint a benzin ára nem változik. A honlap adatai szerint az árváltozás után a gázolajért átlagosan 311, a benzinért 297 forintot kell fizetni literenként. Legutóbb két hete - 4-4 forinttal - csökkent a benzin és a gázolaj ára.

Nem fizet osztalékot az OTP

Nem fizet osztalékot tavalyi eredménye után az OTP Bank - derül ki a pénzintézet közgyűlési előterjesztéseiből. Az OTP magyar számviteli szabályok szerinti, nem konszolidált adózott eredménye tavaly 119,9 milliárd forint volt, 35,6 százalékkal kevesebb, mint 2006-ban. Az OTP tavaly részvényenként 145 forint osztalékot fizetett.

Bemutatták Koszovó alkotmányát

Pristinában bemutatták a nemrégiben Szerbiától különvált Koszovó új alkotmányát. Hashim Thaci kormányfő a dokumentum ünnepélyes aláírásakor azt mondta: az alaptörvény egyenlőséget biztosít Koszovó minden polgárának. A alkotmány - amelyet még a volt dél-szerbiai tartomány 120 fős parlamentjének is el kell fogadnia - várhatóan június 15-én lép hatályba, azon a napon, amelyen a tervek szerint a helyi kormányzat átveszi a hatásköröket a területet 1999 óta igazgató ENSZ-missziótól.

Címlapról ajánljuk

Csillapítás – „Száz napos békére” tesz kísérletet Szlovákia

Több új hír, információ és találgatás jelent meg a Robert Fico szlovák miniszterelnök elleni merénylet óta. Robert Fico mindenesetre kommunikál, a Legfőbb Ügyészség tájékoztatási zárlatot rendelt el, hétfőn viszont bejelentést tesznek a hogyan továbbról Szlovákiában. A védelmi miniszter a korlátozások helyett most „a társadalom megnyugtatására összpontosít”.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
Keményen bírálta a magyar kormányt a Republikánus Párt vezetője

Keményen bírálta a magyar kormányt a Republikánus Párt vezetője

Erősen bírálta Magyarországot Mitch McConnell, a szenátus republikánus vezetője a felső házban tartott beszédében. A prominens amerikai jobboldali vezető aggodalmát fejezte ki Kína növekvő befolyása miatt a NATO-ban, amelyet Magyarországon keresztül érvényesít. Ezzel egyidőben bírálta a Demokrata Pártot is, amely szerinte nem elég pragmatikus a szövetségesekkel folytatott diplomáciai tárgyalásokon.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×