eur:
390.16
usd:
364.17
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Fodor: Egyértelmű a kibontakozás útja

Kevés esélyt lát a koalíció fennmaradására Fodor Gábor, aki szerint a szocialistáknak kell eldönteniük, mit akarnak: kisebbségi kormányzást, előrehozott választásokat vagy a koalíció fenntartását. A környezetvédelmi miniszter hangsúlyozta: utóbbihoz valószínűleg személycserékre, köztük a miniszterelnök távozására van szükség.

A kibontakozás útja egyértelmű - jelentette ki az SZDSZ-es politikus az Indexnek adott interjúban, hozzátéve: az MSZP választhat a kisebbségi kormányzás, az előrehozott választások és a koalíció folytatása között.

A liberális párt ügyvivője egyedül akkor lát számottevő esélyt a koalíciós kormányzás fenntartására, ha a miniszterelnök az ország érdekében hajlandó felállni.

Ha Gyurcsány Ferenc erre nem hajlandó, akkor elképzelhető a kisebbségi kormányzás, amely akár évekig is fennmaradhat. Ez azonban nem szolgálja az ország érdekeit, mert kisebbségben egy kormánynak folyamatosan olyan engedményeket kell tennie, amelyek felőrlik tartalékait, és nem tud következetes politikát végigvinni - fejtette ki a politikus.

Fodor Gábor úgy véli, hogy mind a kisebbségi kormányzásnak, mind az előrehozott választások óriási kockázatai vannak. A politikus ezek közé sorolta a kétharmados Fidesz-győzelem esélyét, mondván: az ellenzéki párt populista politikája ilyen arányú siker mellett veszélyes lenne az országra nézve. A liberális ügyvivő ugyanakkor megismételte: ha nem képesek rendezni a problémákat, az SZDSZ ki fog lépni a koalícióból.

Hitelvesztés

Arra a felvetésre, hogy a korábbi álláspontjuktól eltérve személyi kérdésektől teszik függővé a közös kormányzás folytatását, a környezetvédelmi miniszter azt mondta: a kormány és a kormánypártok is jelentős hitelvesztésen mentek keresztül, amin csak akkor lehet felülkerekedni, ha változtatnak a programon, valamint a politizálás tartalmán, stílusán és a személyeken is, mert elképzelhetetlen, hogy ugyanazok képviseljenek egy új politikát.

A tárcavezető hozzátette: sajnálja ezt a helyzetet, mert Gyurcsány Ferencet tehetséges embernek tartja, aki képességével kiemelkedik a szocialista pártból és a magyar baloldalból. A miniszterelnök ugyanakkor annak a történetnek lett foglya, amellyel szemben fel akart lépni, őszinte és hiteles politizálást akart elindítani, végül mégis ő lett a szimbóluma a kormány hitelvesztésének - fűzte hozzá.

Bármilyen fájdalmas is, ezzel szembe kell nézni. Szerintem a miniszterelnök van olyan komoly államférfi, hogy fel tudja mérni ennek a jelentőségét - vélekedett Fodor Gábor.

Távozásáról a környezetvédelmi miniszter azt mondta: az első pillanattól világossá tette, hogy április 30-án lemond miniszteri posztjáról; csupán technikai vita alakult ki, ami lezárult, amikor kiderült, hogy a lemondási nyilatkozatokat az SZDSZ páncélszekrényben fogják őrizni, az övé is ott van.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×