eur:
387.74
usd:
357.54
bux:
68371.99
2024. május 17. péntek Paszkál

"A magyar szociális államnak előnyei is vannak"

"Szakadás - gyógyulási eséllyel" címmel közölt kommentárt csütörtöki számában a Der Standard című osztrák napilap a magyarországi belpolitikai helyzetről. A jegyzetíró szerint, bár Magyarországon nincs erre precedens, a kisebbségi kormányzás akár sikeres is lehet.

A liberális újság véleményoldalán megjelent írás szerzője bevezetőjében megállapítja, hogy a kormánykoalíció felbomlásával Magyarország politikai bizonytalanságnak néz elébe.

De a vita, amely a szakadást előidézte, és a reformpolitika megfenekléséhez vezethet, fontos és elkerülhetetlen volt - fűzte hozzá, rámutatva: "A kormány az egészségügy jövőjének a kérdésén bukott meg. Ám e mögött egy sokkal alapvetőbb konfliktus húzódik meg, amely manapság egész Európában rányomja bélyegét az iránnyal kapcsolatos társadalmi vitákra: arról van szó, hogy milyen szerepet töltsön be az állam a leglényegesebb területeken, az egészségügyi ellátástól kezdve az oktatáson át a nyugdíjbiztosításig? Hogyan nézzen ki az igazságos elosztási rendszer?"

A kommentár az ezekre a kérdésekre adott magyarországi válaszokat ellentmondásosaknak találta. Felidézve a mostani helyzetet kiváltó gazdasági és politikai okokat, a cikk szerzője ugyanakkor arra a következtetésre jutott, hogy csupán féligazság, amikor magas államadóssága miatt Magyarországot Európa "beteg emberének" nevezik.

A magyar szociális államnak eredményei is vannak. Olyan mértékű egyenlőtlenségek, mint amilyenek más kelet-európai államokra jellemzőek, Magyarországon nem léteznek. Sokan ezt látták veszélyben, és fékezték le a takarékossági politikát. A tőzsdék és a minősítő ügynökségek negatívan reagáltak, de az emberek számára a szociális kérdések fontosabbak voltak, mint a tisztán közgazdasági megfontolások - írta.

A jegyzetíró szerint minden arra mutat, hogy kisebbségi kormány alakul. Még ha Magyarországon nincs is rá precedens, ez a terv akár sikeres is lehet - tette hozzá. Ugyanis előre hozott választást jelenleg senki sem akar. A szocialistákat és a liberálisokat megsemmisítő vereség fenyegetné. A Fidesznek pedig nem sietős.

A takarékossági politika folytatását inkább a szocialistákra hagyja, akik ebben számíthatnak a liberálisok szavazataira a parlamentben. Egy kisebbségi kormányzás előnnyel is járhatna: a "bal- és a jobboldal", amely Magyarországon jobban gyűlöli egymást, mint bárhol másutt, arra kényszerülhetne, hogy legalább néhány szakmai kérdésben együttműködjön - vélekedett a Der Standard szemleírója.

Címlapról ajánljuk
Németh Erzsébet: egy beteg társadalom következménye a politikai merénylet
Lélektan

Németh Erzsébet: egy beteg társadalom következménye a politikai merénylet

Ilyen merényletet csak mentálisan sérült emberek követnek el, de "táptalajként” mindenképpen kell alá egy egészségtelenül működő, megosztott "platformtársadalom”, amelyben a gyűlölködés elfogadottá vált – mondta az InfoRádió által megkérdezett szociálpszichológus.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×