eur:
387.61
usd:
356.93
bux:
68854.65
2024. május 17. péntek Paszkál

Orbán a bunkósbotról, amely mindig kéznél van

A jelenlegi helyzetben egy új, valóságos népi-nemzeti egységre van szükség, melynek megteremtéséhez a magyar történelmi egyházak segítsége elengedhetetlen - mondta Orbán Viktor, a Fidesz elnöke "Az ország lelke és az egyház" címmel tartott konferencia megnyitóján a Parlamentben.

Az ország súlyos gazdasági, szociális és állami válságba zuhant, a megoldáshoz pedig új nemzeti egységre van szükség - mondta Orbán Viktor, a Fidesz elnöke "Az ország lelke és az egyház" címmel tartott konferencia megnyitóján a Parlamentben.

A volt kormányfő kiemelte: valódi, új egyezséget kell kötni arról, hogy mit várnak az emberek az államuktól. Orbán Viktor szerint a magyar államnak pártatlannak, feddhetetlennek és tisztelhetőnek kell lennie.

A Fidesz elnöke azon meggyőződésének is hangot adott, hogy ezek az egyezségek a későbbi kormányzati munka zsinórmértékéül szolgálhatnak.

A jelenlegi politikai helyzetre utalva megjegyezte: adva van egy csőd közeli állapot, amelyben Magyarország van, és amelynek problémáit jelentős parlamenti többséggel sem tudták megoldani. Nem tudja ugyanakkor, miért gondolják, hogy ha jelentősen csökkentik ezt a parlamenti többséget, akkor képesek lesznek a problémák megoldására - tette hozzá.

"A megoldás nem a szűkülés, összehúzódzkodás, hanem éppen a növekedés, az összefogás, a teljes nemzeti egységre való törekvés" - mutatott rá Orbán Viktor. Hangsúlyozta: nem fogunk kijutni a mai nehéz helyzetből, ha nem jön létre valóságos népi-nemzeti egység, ehhez azonban nem deklarációkra van szükség, hanem valódi egyezségekre.

Az ellenzéki pártvezető szerint mind az egyházi embereknek, mind a politikusoknak rendelkezniük kell azzal az "egy igazsággal", amely feljogosítja őket arra, hogy a közvélemény, illetve a hívek elé álljanak. Ezen semmiféle politikai divat, közszellem, nyomásgyakorlás nem változtat.

Bunkósbot

A Fidesz elnöke szólt arról is, hogy a közösségi kohéziót fenntartó egyházak és a vallás elleni harc - ha nem is tűzzel-vassal és börtönnel, mint a diktatúra éveiben - de kifinomultabb eszközökkel ma is zajlik.

A volt kormányfő szerint újra és újra fellángol, leginkább áltudományos köntösbe bújtatva egy vita, ami az állam és az egyház szétválasztásáról szól, mintha az állam és az egyház nem volna már "a kelleténél is jobban" szétválasztva. Orbán Viktor szerint az állam és az egyház szétválasztásának rendszeresen felmelegített álvitája "egy olyan bunkósbot", amely mindig kéznél van, amikor az egyház vezetői olyan magatartásra próbálják ösztönözni a híveiket, amely ellentétes a korszellemnek mondott liberális felfogással.

Kitért arra, hogy jelenleg az egyházak munkáját számos rossz, illetve rossz szándékú pénzügyi gyakorlat akadályozza. Ugyanakkor minél mélyebb a válság, annál világosabb: az egyház szolgálata pótolhatatlan - tette hozzá a Fidesz elnöke.

Hanganyag: Litauszky Balázs

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József: százszázalékos biztonság minden intézkedés ellenére sincs

Kis-Benedek József: százszázalékos biztonság minden intézkedés ellenére sincs

A Robert Fico elleni merényletnek hatása lehet az európai parlamenti választási kampányra is, ám a politikusokat a választások előtt nehéz lesz meggyőzni arról, hogy távolságot tartsanak az emberektől – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora.

Hankó Balázs az Arénában: roppant veszélyes az új uniós felsőoktatási javaslat

Az Európai Bizottság továbbra sem válaszol a magyar kormány novemberi levélére – mondta a június végén lejáró Erasmus-megállapodás jövője kapcsán Hankó Balázs az InfoRádió Aréna című műsorában. A Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért, innovációért, szakképzésért és felnőttképzésért felelős államtitkára beszélt a Pannónia Ösztöndíjprogramról, a felsőoktatási bérek rendezéséről és a felvételizők számának alakulásáról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×