eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Megkezdődött Bukarestben a NATO csúcsértekezlete - a nap legfontosabb hírei

Bukarestben megkezdődött a NATO csúcsértekezlete; a 26 tagállamot képviselő állam-, illetve kormányfőket Traian Basescu román elnök látta vendégül munkavacsorán. A háromnapos tanácskozáson a tervek szerint Horvátország és Albánia meghívást kap a szövetségbe. A román fővárosban pénteken tartják a NATO-Ukrajna és a NATO-Oroszország Tanács ülését, ez utóbbin részt vesz Vlagyimir Putyin orosz elnök is.

Megerősítették lemondásukat az SZDSZ miniszterei

A kormányülésen hivatalosan is megerősítették távozásukat a kabinetből a szabad demokrata miniszterei - közölte a kormányszóvivő. Daróczi Dávid elmondta: Gyurcsány Ferenc miniszterelnök kérdésére Fodor Gábor, a környezetvédelmi és vízügyi, valamint Kákosy Csaba, a gazdasági és közlekedési tárca vezetője is megismételte, hogy a hónap végén lemond posztjáról. A kormányfő tudomásul vette a döntést, és tartja magát a koalíciós szerződéshez, vagyis amíg az SZDSZ nem mondja fel a megállapodást, addig várja, hogy a liberálisok jelöljenek minisztereket a két tárca élére. Az SZDSZ-es Horn Gábor a kormányülésen közölte, hogy a párt a kormányban és a parlamentben is folytatja a munkát április 30-ig, hétfői távolmaradásuk csak egy gesztus volt. A liberálisok azután döntöttek a koalíció felmondásáról, hogy Gyurcsány Ferenc hétfőn reggel leváltotta Horváth Ágnes SZDSZ-es egészségügyi minisztert.

Orbán: Pártatlan, feddhetetlen és tisztelhető állam kell

Pártatlan, feddhetetlen és tisztelhető állam megteremtéséről beszélt a Fidesz elnöke egy budapesti konferencián. Orbán Viktor egyházi vezetők előtt azt mondta: új társadalmi egyezségek megkötésére van szükség. A Fidesz elnöke a politikai helyzetre utalva megjegyezte: jelenleg nem az összehúzódzkodás, hanem éppen a növekedés, az összefogás, és a nemzeti egységre való törekvés a megoldás. Orbán Viktor hangsúlyozta: a XXI. században nem állítható szembe a nemzetközi gazdasági versenyképesség és a szociális biztonság.

MSZP: nem lesz magántőke az egészségbiztosítókban

Nem szerepel magántőke az MSZP készülő, az egészségbiztosítási pénztárakról szóló törvénytervezetében. Tukacs István országgyűlési képviselő, a jogszabály előkészítésével megbízott szocialista szakértői csoport tagja azt mondta: a 7, százszázalékos állami tulajdonban lévő regionális pénztár a fejkvótából gazdálkodva szervezné a gyógyítást, és a tervek szerint ellenőrzi is az elvégzett munkát. A szakértői testület szeretné, ha a törvény továbbra is lehetőséget biztosítana arra, hogy a területi különbségeket a fejkvótával mérsékeljék. A javaslat első változata várhatóan két hét múlva készül el. Továbbra is a törvény visszavonását tartja az egyetlen megoldásnak a Fidesz. Szijjártó Péter, az ellenzéki párt szóvivője úgy vélte: ilyen horderejű változtatást csak azután lehet beterjeszteni, hogy egyeztettek a szakmai és a civil szervezetekkel.

Javaslatok az Új Tulajdonosi Programra

Elkészítette az Új Tulajdonos Programban szereplő állami vállalatokra vonatkozó javaslatait a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. A társaság szóvivője közölte: a dokumentumot eljuttatták a Pénzügyminisztériumnak és az Új Tulajdonosi Program Tanácsnak is. Száraz Gábor hozzátette: a részletekről nem adnak felvilágosítást, a dokumentum alapján a tanács állít össze javaslatot a kormány számára, és az ügyben a kabinet mondja ki a végső szót. --Korábban Mészáros Tamás, az Új Tulajdonosi Program Tanács elnöke az első körben lehetséges vállalatok között a Szerencsejáték Zrt.-t és a Magyar Villamos Művek Zrt-t említette.

Befejezik a Mátyás szoborcsoport restaurálását

Kolozsvárott még az idén befejeződhet a Mátyás király-szoborcsoport restaurálása - közölte az Oktatási és Kulturális Minisztérium szakállamtitkára. Schneider Márta, miután találkozott az állagfelmérésre és a műemlék felújítására kiírt pályázat nyerteseivel, azt mondta: bár a kivitelezők szerint két évig tarthat a restauráció, Magyarország egy olyan technológiával segíti a beruházó munkáját, amivel már az idén befejezhető lesz a felújítás. Románia és Magyarország közösen vállalta, hogy felújítja Fadrusz János 1902-ben felavatott műalkotását.

Szigorúbb feltételek a gyerekek beutaztatására

Szigorítják a gyerekek beutazásának szabályozását Horvátországban. Az uniós elvárásokkal összhangban lévő változtatások értelmében a szülők vagy törvényes képviselő nélkül utazó gyermekek csak közjegyző előtt hitelesített, a szülő vagy a gyám által aláírt hozzájárulással léphetnek be az országba. Nincs szükség írásbeli engedélyre akkor, ha a gyermek csak az egyik szülőjével utazik. A konzulátus arra is felhívta a figyelmet, hogy az iskolai vagy bármely más gyermekcsoportok esetében ugyancsak szükség van a közjegyző által hitelesített hozzájárulásra.

Címlapról ajánljuk
Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

A szabályozás területén megindult fejlődés Európa és Magyarország számára is kiemelten fontos, csak ez teremti meg a lehetőséget a gyermekek szexuális kizsákmányolásának feltárásához, és teszi lehetővé a gyermekek védelmét az online térben – mondta Varga Árpád, az NMHH gyermekvédelmi főosztályának elemzője.

Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Rengetegféle chipet gyártanak világszerte, amelyek még inkább kompatibilisebbek azokkal a felhasználási területekkel, ahol félvezetőket használnak – mondta az InfoRádióban a chipek jelentőségéről és egyre hangsúlyosabb szerepéről elemzést író Tasnádi Zsombor. Arról is beszélt, hogy a legmodernebb chipeket a hadiipar is beveti, rakétarendszerek vezérléséhez használják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×