eur:
387.68
usd:
357.02
bux:
68854.65
2024. május 17. péntek Paszkál

Április 20-a körül veszi át az SZDSZ-es tárcákat az MSZP

Április vége előtt, április 20-a körül történik meg a szabad demokrata miniszterek által vezetett minisztériumok átadás-átvétele - közölte Budai Bernadett a szerdai budapesti kormányszóvivői sajtótájékoztatón.

Arra a kérdésre, hogy ennek a technikai lebonyolítása miként alakul, a szóvivő azt mondta: ezek a minisztercserék nem különböznek a tárcák élén történt korábbi váltásoktól.

Az MTI kérdésére - kapnak-e végkielégítést a távozó miniszterek - Budai Bernadett úgy válaszolt: az az állami vezető, aki egy évnél kevesebbet töltött beosztásában, nem kaphat végkielégítést.

Aki egy és három év közötti hivatali idővel rendelkezik, felmentés esetén háromhavi, lemondás esetén másfél havi végkielégítésben részesül. Három évnél hosszabb hivatali idő esetén felmondásnál hat-, lemondásnál háromhavi összeget kap az állami vezető - tette hozzá a kormányszóvivő.

Gyurcsány Ferenc kérdésére egyébként a kormányülésen a szabad demokrata miniszterek hivatalosan is megerősítették távozásukat a kormányból - ezt korábban a másik kormányszóvivő, Daróczi Dávid közölte.

Hozzátette: a kormányfő tudomásul vette Fodor Gábor környezetvédelmi miniszter és Kákosy Csaba gazdasági tárcavezető döntését, és tartja magát a koalíciós szerződéshez, vagyis amíg az SZDSZ nem mondja fel ezt a megállapodást, addig várja, hogy a szabad demokraták jelöljenek utódokat ezekre a posztokra.

A kormányszóvivő kitért arra: a miniszterelnök felkérte a szabad demokrata tárcavezetőket, hogy kezdjék meg az átadás-átvételi folyamatot, és ne hozzanak olyan döntéseket, amelyeknek hosszú távú következményei vannak.

Tájékoztatása szerint Horn Gábor a kormányülésen azt közölte, hogy az SZDSZ a kormányban és a parlamentben is folytatja a munkát április 30-ig, hétfői távolmaradásuk csak egy gesztus volt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

A szlovákiai társadalom hosszú ideje nagyon feszült, és a politikusok a merénylet után is inkább hergelnek, mintsem nyugtatnak – mondta az InfoRádióban a szlovákiai Fórum Intézet elnöke. Öllös László politológus, filozófus szerint a kampány hátralévő része a Robert Fico elleni támadásról szól majd, és a meglőtt kormányfő pártjának támogatottsága növekedni fog.

Hankó Balázs az Arénában: roppant veszélyes az új uniós felsőoktatási javaslat

Az Európai Bizottság továbbra sem válaszol a magyar kormány novemberi levélére – mondta a június végén lejáró Erasmus-megállapodás jövője kapcsán Hankó Balázs az InfoRádió Aréna című műsorában. A Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért, innovációért, szakképzésért és felnőttképzésért felelős államtitkára beszélt a Pannónia Ösztöndíjprogramról, a felsőoktatási bérek rendezéséről és a felvételizők számának alakulásáról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
Mennyire lehet elhinni, hogy Magyarország fejlettségben leelőzte Szlovákiát?

Mennyire lehet elhinni, hogy Magyarország fejlettségben leelőzte Szlovákiát?

Szlovákia a 2000-es évek növekedési szupersztárja volt Európában, fejlettségben sikerült megelőznie Magyarországot is. A sikersztorit csúfos kudarc követte: az éllovasból 2010-es évek második felére sereghajtó lett, a legfontosabb fejlettségi mutató szerint Szlovákia leszakadóban van az EU-átlaghoz és még a régiónkhoz képest is, mi is ekkor előztük vissza őket. Mindebből arra következtethetnénk, hogy az ország kilátásai rosszak, a valóságban viszont fogalmunk sincs arról, hogy Szlovákia mennyire fejlett: a statisztikai hivatal által közölt adatok ugyanis egész biztosan nem fedik a valóságot. A többi mutató nem támasztja alá a leszakadást, de ez csak sovány vigasz a szlovákok számára, mivel gazdasági fejlődésük megtorpanása minden szemszögből nézve látványos – és a jövő sem túl fényes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×