eur:
385.68
usd:
354.39
bux:
68673.84
2024. május 15. szerda Szonja, Zsófia

"A pedagógusnak tudnia kell kezelni a rossz gyerekeket is"

A józsefvárosi tanárverés, valamint a kezelhetetlen kaposvári diáklány ügye ráirányította a figyelmet az iskolai agresszióra. A jelenség nem új, de míg korábban főleg azok az esetek kaptak nyilvánosságot, amelyben diákok egymást bántották, illetve szülők vertek meg tanárokat, a legutóbbi két ügyben a diákok támadtak tanáraikra. Ez már tűrhetetlennek bizonyult, és mindenki a megoldást keresi.

A tanárait és társait is terrorizáló kaposvári diáklányt eltávolították az iskolából, az idős fizikatanárát bántalmazó józsefvárosi tanuló ellen eljárás indult, azt a 15 éves fiút pedig, aki szintén tanárára támadt, Derce Tamás újpesti polgármester valamennyi kerületi önkormányzati intézményből kitiltotta.

Kaposvár polgármestere, Szita Károly egy javaslatot ismertetett, amellyel szerinte meg lehetne oldani a kezelhetetlen, agresszív diákok jelentette problémákat.

Oktatási szakemberekkel tanácskozott, ennek alapján pedig amellett áll ki, hogy az integrált nevelést nem lehet általánossá tenni. Az oktatási törvény szerinte nem kezeli azt a kérdést, hogy mi legyen azokkal a gyerekekkel, akik nem oktathatók integráltan.

Ezért fogalmazódott meg az a javaslat, hogy tegyék lehetővé: az integráltan nem oktatható gyerekek kapjanak olyan lehetőséget, hogy önállóan foglalkozhassanak velük, emelt óraszámban, kisebb csoportokban, azért, hogy minél előbb integrálhatók lehessenek.

"Mindegyiken segíteni kell"


Ez volt a javaslat egyik lényege, a másik pedig, hogy meg kell erősíteni a pedagógiai szakszolgálatokat. Mégpedig iskolapszichológusok felvételével, hogy időben észrevegye ezeket a problémás gyermekeket. Mindegyiken segíteni kell.

Az integrációs törekvések leginkább a roma gyerekek szegregált oktatásának felszámolását célozzák meg, de Szita Károly hangsúlyozta, hogy ez nem roma kérdés.

Borovszky Tímea, az oktatási minisztérium Roma Integrációs Titkárságának vezetője azt mondja, minden gyerek integrálható. Amelyik nem, arról csak szakember állapíthatja meg, hogy sajátos nevelési igényei vannak, és elkülönítve kell oktatni.

Borovszky Tímea a kaposvári javaslatot elutasítja. "Szakemberként, a minisztérium dolgozójaként nem tudom elfogadni, illetve támogatni, mert rendkívül veszélyes precedenst teremthet. Abban az esetben, ha úgynevezett rossz gyerekekről van szó, úgy vélem, hogy a pedagógusoknak alkalmasnak kell lenni a probléma kezelésére, még ilyen szélsőséges esetekben is, mint amiket mostanában hallunk" - jelentette ki.

A tanárokat érő atrocitásokról szóló hírek után Hiller István oktatási miniszter létrehozott egy szakbizottságot, amelynek feladata, hogy kidolgozza az iskolai biztonság javítását, helyreállítását célzó javaslatokat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Mesterséges kómában tartják a szlovák miniszterelnököt

Mesterséges kómában tartják a szlovák miniszterelnököt

Robert Fico több órás műtéten esett át, miután egy merénylő többször rálőtt és életveszélyesen megsebesítette.

Angela Merkel nem kapott meghívót a CDU-kongresszusra, de a Zöldeknél beszédet is mondott

Nagy visszhangot váltott ki, hogy Angela Merkel szinte főszereplője volt egy zöldpárti politikus búcsúztatójának. A szóban forgó politikus az a Jürgen Trittin volt, aki a tizenhat évig tartó Merkel-érában tekintélyes ellenzéki képviselőként mindvégig az akkori kancellár korrekt és sokak által tisztelt ellenfele volt. Ezért talán nem is véletlen, hogy a búcsúztatóra meghívták Angela Merkelt, aki meg is lepte vendéglátót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.16. csütörtök, 18:00
Kocsis Máté
a Fidesz parlamenti frakciójának vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×