eur:
394.16
usd:
365.34
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Kilép az SZDSZ a koalícióból - a nap legfontosabb hírei

Kilép a kormánykoalícióból az SZDSZ; a párt miniszterei és államtitkárai április 30-ával távoznak a kabinetből - jelentette be a liberálisok elnöke. Kóka János közölte: az ügyvivői testület egyhangúlag úgy ítélte meg, hogy a miniszterelnök felmondta a közös reformprogramot, ezzel pedig a koalíciós megállapodást.

Hozzátette: kedden délután találkoznak az MSZP vezetőivel és ezen a megbeszélésen kerül majd szóba, hogy konstruktív ellenzékként támogatni tudják-e a kormány munkáját. Kérdésre válaszolva szólt arról is: ha esetleg Gyurcsány Ferenc lemondana, akkor az új helyzetet teremt és ebben az esetben készek újra tárgyalni a szocialistákkal a koalíciós kormányzás lehetőségéről. Nyakó István, az MSZP szóvivője az esti elnökségi ülés után úgy nyilatkozott: pártja támogatja Gyurcsány Ferencet. A miniszterelnök reggel mentette fel tisztségéből Horváth Ágnes egészségügyi minisztert, de hangsúlyozta: ez számára nem jelenti a koalíció felmondását. Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője a helyzetet úgy értékelte: a kormánykoalíció alkalmatlan az ország helyzetének stabilizálására.

Majtényi az ORTT elnöke

Megválasztotta a parlament Majtényi Lászlót az Országos Rádió és Televízió Testület elnökének. A képviselők közül 199-en szavaztak igennel, 5-en nemmel és 126-an tartózkodtak. A törvényhozás döntött az ORTT tagjairól is. A testület elnöki posztjára Sólyom László köztársasági elnök és Gyurcsány Ferenc kormányfő közösen javasolta a korábbi adatvédelmi biztost.

Nyilvánosság előtt a tanárbántalmazások

Minden nyilvánosságra került tanárbántalmazási ügyben vizsgálatot indít az Oktatási Hivatal. Ezt az oktatási és kulturális miniszter mondta az iskolai biztonsággal összefüggő javaslatokat vizsgáló bizottság első ülésén. Hiller István hangsúlyozta: együttműködésre van szükség a diákok, a tanárok és a szülők között, és kerülni kell a boszorkányüldözést.

Sólyom: Piliszentkereszt nem nemzetiségi ellentét

A köztársasági elnök szerint nem nemzetiségi, hanem helyi hatalmi ellentét okozta Pilisszentkereszten a Szlovák Ház ügyében kialakult vitát. Sólyom László, miután a Pest megyei településen a helyi önkormányzat és a szlovák nemzetiség képviselőivel tárgyalt, úgy vélte: indokolatlanok voltak a pozsonyi reakciók. A pilisszentkereszti szlovák önkormányzat irodájának átköltöztetéséről múlt kedden döntött a helyhatóság; a határozat miatt a pozsonyi kormány is tiltakozott.

A monetáris tanács megemelte az alapkamatot


Ötven bázisponttal, 8 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa. A testület a döntést azzal indokolta, hogy a 3 százalékos célnál tartósan magasabb az inflációs kockázat, valamint a forint eszközöktől elvárt kockázati prémium is emelkedik. Simor András, a Magyar Nemzeti Bank elnöke kérdésre válaszolva elmondta: bár a testület követi a belpolitikai eseményeket, döntéseiben hosszú távra összpontosít.

Újraválasztotta az igazgatóságot a BÉT


Szalay-Berzeviczy Attilát választották ismét a Budapesti Értéktőzsde elnökévé a közgyűlést követő igazgatósági ülésen. A közgyűlés előzőleg újraválasztotta az igazgatóság valamennyi eddigi tagját, a felügyelő bizottságba pedig egy új tag került be. Döntöttek arról is, hogy a Budapesti Értéktőzsde osztalékfizetésre fordítja tavalyi nyereségét. Az újjáválasztott elnök később bejelentette: a tárgyalást kezdeményez a többségi, osztrák tulajdonos valamint a két legnagyobb kibocsátó, a Mol és az OTP képviselői között. Emlékezetett arra: a közgyűlésen több kisrészvényes - például a magyar olajtársaság és a legnagyobb magyar pénzintézet - is nehezményezte, hogy az osztrák konzorcium nem egyeztet senkivel a tőzsde stratégiájáról.

A fővárosnak nem tetszik a járatritkítás

Az InfoRádió értesülése szerint nem fogadta el a BKV 3 milliárd forintos megtakarítást eredményező járatritkítási tervét a Főpolgármesteri Kabinet. A paraméterkönyvről pénteken tárgyalnak ismét. A döntés szerint a közlekedési vállalat menedzsmentjének addigra egy új, már csak 2 milliárd forintos megtakarítást tartalmazó javaslat-csomagot kell kidolgoznia. Korábban a járatritkításról szóló terveket a fővárosi Fidesz frakció mellett több civil szervezet is elfogadhatatlannak tartja.

Nő a cigaretta jövedéki adója

Április elsejétől emelkedik a cigaretta jövedéki adója; a korábbi 13.965 forint helyett 14.460 forint lesz az adóminimum 1.000 szálanként. Patai András, a Magyar Dohányipari Szövetség ügyvezető elnöke elmondta: a jövedéki adó egy fix összegből és egy százalékos részből tevődik össze; a fix összeg a korábbi 7.600-ról 7.800 forintra emelkedik, a százalékos adó pedig 28 százalékról 28,2 százalékra nő.

Egymilliárd az encsi térségnek

Öt év alatt egymilliárd forinttal támogatja Demján Sándor nagyvállalkozó, illetve a nevét viselő alapítvány a hátrányos helyzetű encsi térségben élők oktatását. Ez az adomány jelenleg a legnagyobb összeg, amelyet magánember valaha is felajánlott Magyarországon. Az alapítvány egyebek mellett az óvodákba, az általános és középiskolákba, valamint a szakmunkásképzőkbe járó tanulók, illetve az ő intézményeik támogatását vállalja.

Indul a segély a koszovói szerbeknek

Szerdán megkezdi a segélyszállítást Koszovó szerbek lakta részébe az orosz kormány. A rendkívüli helyzetek minisztériuma közölte: az első repülő negyven tonna élelmiszert, például gyermektápszert visz magával.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 21:46
×
×
×
×