INFORÁDIÓ 

2018. március 23. péntek
Emőke

Éjszaka elveszítünk egy órát

Infostart / InfoRádió
Vasárnap kezdődik a nyári időszámítás; hajnali kettőkor 3 órára kell igazítani az órák mutatóit. A változás a MÁV négy belföldi és két nemzetközi járatát érinti.

Hétvégén kezdődik a nyári időszámítás. A szombatról vasárnapra virradó éjjel minden órát kettőről három órára állítanak.

Az október 26-ig tartó nyári időszámítás miatt a MÁV menetrendjét nem kell módosítani - közölte Kavalecz Imre, a vasúttársaság sajtófőnöke. Két pár nemzetközi vonatot érint az időszámítás-változás: a Dacia és a Beograd expressz mindkét járata várhatóan egyórás késéssel közlekedik majd.

A kettő és három óra közötti személyvonatokat a vonatindító állomásokról csak az óraigazítás megtörténte után, vagyis hajnali három órakor indítják el.

A közlemény szerint ez idő tájt csupán négy belföldi személyvonat közlekedik, így a Füzesabonyból Budapestre, a Somoskőújfaluról Hatvanba, a Dombrádról Herminatanyára, illetve a Lajosmizséről Budapestre induló hajnali vonatok a nyári időszámítás bevezetése után, hajnali három órakor indulnak el.

Az óraállítás a Malév és a BKV járatait nem érinti.

Már nem sok értelme van

A nyári időszámítást 1976-ban, három évvel az egész világot megrázó első olajárrobbanás után vezették be Franciaországban. A hatóságok a lépést azzal indokolták, hogy így 300 ezer tonna kőolajnak megfelelő energia megtakarítását lehet elérni.

Az évek során több mint száz országban vették át a nyári-téli időszámítás rendszerét. 2000-ben az EU-országok úgy döntöttek, hogy meghatározatlan ideig folytatják az órák évente két alkalommal történő átállítását.

Boros Norbert az Elektromos Művek szóvivője az InfoRádióban korábban elmondta: az óraátállítás korábbi célja az utóbbi években már nem valósul meg. Jelentősen megváltoztak a fogyasztási szokások, az emberek többet néznek például televíziót, ami növeli az áramfogyasztást.

Hozzátette: míg korábban kapcsolóórákkal működtették a közvilágítást, néhány éve a mindenkori sötétedéshez igazítják annak bekapcsolását, így ebben az esetben elveszti jelentőségét az óraátállítás.

Hanganyag: Litauszky Balázs

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 


A címlapról ajánljuk