eur:
392.73
usd:
367.67
bux:
66216.88
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Hét állami pénztár rosszabb, mint egy

Hét állami pénztár rosszabb, mint egy - így kommentálta az SZDSZ ügyvivője, Horn Gábor azt a szocialista javaslatot, hogy a törvényben rögzített 22 egészségpénztár helyett csak hetet hozzanak létre, és azok az állam száz százalékos tulajdonában legyenek. A politikus nem tudta megmondani, hogy mikorra egyezik meg a két koalíciós párt az egészségügyi reform, és a törvények átdolgozásáról.

A március 9-ei népszavazás megmutatta, hogy a magyar társadalom több mint 40 százaléka nem ért egyet az egészségügyi reformmal, ennek kell hogy legyen következménye a kormány politikájára nézve - fogalmazott az InfoRádiónak Horn Gábor, az SZDSZ ügyvivője.

A koalíciós egyeztetésért is felelős államtitkár hozzátette: most gondolkoznak azon, hogy kell-e, és lehet-e változtatni a biztosítási törvényen. Arra a szocialista javaslatra, hogy a tervezett 22 pénztár helyett csak hetet hozzanak létre, és azokat az állam tulajdonolja, Horn Gábor azt mondta, "hét állami pénztár rosszabb, mint egy". Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy hivatalosan nem tud ilyen kormányzati tervről, csupán a sajtóból értesült az MSZP ötletéről.

Az egészségügyi reform célja az, hogy a betegek jobb szolgáltatást kapjanak, valódi verseny alakuljon ki az ágazatban, ha az egy állami pénztár helyett, hét állami pénztár lenne, semmi sem garantálná azt, hogy emelkedik az ellátás színvonala - fogalmazott az SZDSZ ügyvivője. A kisebbik koalíciós párt éppen azért javasolta, hogy maradjon egy száz százalékban állami pénztár is a létrejövő 22 vegyes intézmény mellett, hogy aki tart a versenytől, a magántőkétől, az maradhasson a jelenlegi rendszerben - tette hozzá Horn Gábor.

Az MSZP-hez hasonlóan az SZDSZ-nek is van ötlete a már érvényben lévő, az egészségpénztárak létrehozásáról szóló jogszabály átdolgozására. A szabad demokraták azt javasolják, hogy a megalakuló pénztárakat vonják be az Új Tulajdonosi Programba, s így erősítsék meg az emberek közvetlen részvételét a magánpénztárakban.

Kedd este az MSZP informális frakcióülésen, az SZDSZ pedig az ügyvivői testület és a képviselőcsoport közös tanácskozásán tárgyalt az egészségügyi reformról, de egyik testület sem döntött arról, hogy miként kellene módosítani a pénztártörvényt. A két koalíciós párt között továbbra is a magántőke bevonásáról van a legnagyobb vita.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Sárkány, Krokodil és Ragyogás – ezek lehetnek a pusztító izraeli bosszúállók

Izrael bejelentette, hogy nem hagyja válasz nélkül Irán tömeges drón- és rakétatámadását. Dél-Libanonban már meg is ölték a Hezbollah néhány fontos parancsnokát, de lehet, hogy Jeruzsálemben ennyivel nem fogják beérni. Szakértők most azt találgatják, vajon hogyan vághatna vissza Izrael a határaitól több mint ezer kilométerre lévő Iránnak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×