INFORÁDIÓ 

2018. március 22. csütörtök
Beáta, Izolda

A VDSZSZ folytatja a vasutassztrájkot

InfoRádió / MTI
A sztrájk folytatásáról döntött a VDSZSZ, de annak konkrét időpontját még nem közölte szerdai közleményében.

A közlemény szerint az érdekképviselet országos választmánya az elnökséget hatalmazta fel arra, hogy meghatározza a sztrájk folytatásának időpontját és időtartamát.

Az országos választmány érdemi ajánlatot vár a Gazdasági és Közlekedési Minisztériumtól a további munkabeszüntetés elkerülése érdekében.

A VDSZSZ továbbra is 10 százalékos alapbérarányos pótlék kifizetését követeli a kiszervezett munkavállalók - így a MÁV Gépészeti ZRt., a MÁV Start ZRt., valamint a MÁV Trakció ZRt. dolgozói - részére. A MÁV Cargo ZRt. privatizációs bevételéből továbbá 250 ezer forint kifizetését követeli valamennyi vasutas munkavállalónak.

Az érdekképviselet a kollektív munkaügyi vita tárgyát időközben kibővítette a 38 szárnyvonalon a személyszállítás további fenntartására vonatkozó korábbi követelésével, valamint a pénzügyminiszter által bejelentett 1,1 százalékos inflációnövekedés kompenzálására irányuló igényével.

A munkáltató szerint ezek teljesíthetetlen követelések.

A február 1-jén hajnalban elkezdett határozatlan idejű sztrájkot az érdekképviselet már többször felfüggesztette, a felek álláspontja azonban az eltelt időszakban sem a sztrájk, sem a felfüggesztés ideje alatt folytatott egyeztetéseken egy lépést sem közelített egymáshoz.

A vitában álló munkáltató és szakszervezet február 14-én közösen kérte fel a Munkaügyi Közvetítői és Döntőbírói Szolgálat egyik közvetítőjét, hogy segítsen a megegyezésben, de ez eddig neki sem sikerült.

A címlapról ajánljuk