INFORÁDIÓ 

2018. március 22. csütörtök
Beáta, Izolda

"Törvénytelenül titkolózik a BKV"

Infostart / InfoRádió
Jogi szakértők szerint törvénytelen módon tartja titokban a BKV, hogy 2007-ben mire és mennyiért kért tanácsot különféle cégektől. A közlekedési cég tavaly több mint százmillió forintot fizetett ki tanácsokért az AAM Tanácsadói Zrt-nek, ám hiába minősülnek közérdekű adatnak a cég által készített dokumentumok, a BKV az index.hu kérésére nem adta ki azokat.

Összesen 35 tanácsadói szerződést kötött Antal Attila vezérigazgatóságának ideje alatt a BKV, tájékoztatta az InfoRádiót közleményben a közlekedési cég. Azt azonban nem árulta el BKV, hogy a 35 szerződés milyen hatállyal, milyen értékre, milyen tárgyban köttetett.

A BKV emellett nem enged bepillantást azokba a dokumentumokba sem, amelyeket az AAM Tanácsadói Zrt. 2007-ben a cég részére készített legalább 108 millió forintért. Az Index azt szerette volna megtudni, hogy a BKV milyen tanácsadói szolgáltatásokra mennyi pénzt költött 2007-ben, továbbá kíváncsi lett volna arra, konkrétan milyen tevékenységet végzett az AAM a BKV-nak, ám a kérdésekre nem kapott választ.

Mint arról az InfoRádió beszámolt, a BKV 2007-ben összesen hat szerződést kötött a AMM-mel, 3 milliárd forint értékben. A szerződések a BKV kiemelt projektjeinek, illetve a 4-es metró beruházásának tanácsadói támogatásáról szóltak. A szerződéseket vizsgálja a BKV felügyelő bizottsága.

A BKV az Indexszel közölte, amíg az fb-vizsgálata nem készül el, sem az AAM-es szerződések, sem más, tanácsadói szerződések részleteit nem közli a nyilvánossággal.

A BKV szerint az AAM és a BKV közötti tanácsadói szerződésekhez kapcsolódó valamennyi dokumentumba csak a fővárosi képviselők tekinthetnek be, mert nagy részük folyamatban lévő ügyeket, üzleti titkokat tartalmaz.

Földes Ádám, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogásza szerint a BKV eljárása az adatvédelmi törvénybe ütközik, nagy általánosságban ugyanis nem lehet üzleti titokra hivatkozni.

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 


A címlapról ajánljuk