eur:
392.17
usd:
366.54
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Továbbra sincs közeledés Tokaj ügyében

Szlovákia már négy éve nem teljesíti maradéktalanul nemzetközi szerződésben vállalt kötelezettségét a Tokaj névhasználattal kapcsolatban - közölte Marczinkó Ferenc, a Tokaj Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke.

A Magyar Nemzet arról számol be, hogy a szlovákok mind a mai napig nem határozták meg, mely területeket vonnák be a tokaji borvidékbe. Közben Gráf József agrárminiszter a múlt héten egy cseh élelmiszer-ipari kiállításon jelentette be: megállapodást kötött szlovák kollégájával arról, hogy a magyar-szlovák határon átnyúló tokaji borvidéket egységes, közös borrégiónak ismerik el. Ez már a 2004-es szerződésben is szerepelt, amelynek előírásait a szlovákok nem teljesítették. A vitatott kérdésekben továbbra sincs közeledés.

Nem tudnak szabadulni az üdülési jogtól az annak idején kedvező ajánlatokkal megrészegített, gyors döntésre kényszerített ügyfelek - írja a Népszabadság. A drágán megvásárolt egyhetes lehetőség sok családnak csak teher, de nincs aki átvegye. Becslések szerint Magyarországon 40-60 ezer család rendelkezik time share szerződéssel. A találomra felhívott hirdetők szinte azonnal megnyílnak, és dől belőlük a panasz. A nyilatkozatokból és a fórumokból leszűrhető: marginális azok száma, akik elégedettek azzal, amit kapnak a pénzükért. Az állam sokszor büntet, az unió új szabályt alkot, a fogyasztóvédők szerint a megoldás a figyelem.

Az Indexen az olvasható: saját pozíciójának kívülről való bebiztosítása lehet az egyik magyarázata Gyurcsány Ferenc hirtelen, az árampiac átszabására irányuló nekibuzdulásának: ha a kormányfő tart attól, hogy a népszavazási eredmény után még csalódottabb szocialisták konstruktív bizalmatlansági indítvánnyal próbálnák lecserélni, az SZDSZ-t sikeresen maga mögé állíthatja a liberálisok által már korábban is követelt átfogó árampiaci átalakítással.

A Napi Gazdaság azt írja: a régió sereghajtója Magyarország a Hospodárské Noviny szlovák gazdasági napilap elemzése szerint. Miközben tavaly Szlovákia gazdasága 10 százalék feletti ütemben nőtt és Csehországé és Lengyelországé is meghaladta a 6 százalékot, a magyar alig több mint 1 százalékos eredményt ért el, ami az Európai Unión belül a legalacsonyabb arány. A lap Szomorú magyarok alcím alatt írt a visegrádi négyek egyetlen, súlyos gondokkal küszködő államáról. Az összeállítás szlovák koronában közölte a négy visegrádi ország 2007-es átlagbéreit, ebben a sorrend Csehország, Magyarország, Lengyelország, végül Szlovákia.

A Világgazdaság szerint megrohamozzák az osztrák fürdőket a magyar és a szlovén látogatók - írja a Wirtchaftsblatt egy Kreutzer Fischer & Partner-elemzés alapján. E szerint 40-50 ezerrel több magyar érkezett ausztriai fürdőkbe, mint osztrák az itteniekbe, mivel a magyaroknak és a szlovénoknak már akkora a vásárlóerejük, hogy megengedhetik maguknak a prémium szolgáltatásokat. Ezt vitatja Németh István, a Büki Gyógyfürdő és a Pannon Termál Klaszter elnöke, aki szerint a magyarok érérzékenyebbek.

A Pénzcentrum.hu azt írja: nem véletlenül választják nyaralási célpontként rengetegen Görögországot, arra azonban már kevesebben gondolnak, hogy esetleg kimenjenek, és ott vállaljanak munkát, pedig lehet, hogy érdemes volna. A Görögországban érvényes minimálbér ugyanis 658 euró (174 ezer forint) havonta. Az éves átlagbér 19764 euró (5,2 millió forint), ez havi szinten 430 ezer forintnak felel meg. A magasabb bérek mellé azonban magasabb megélhetési költségek társulnak, és más nehézségek, amelyekkel egy magyar munkavállaló kerülhet szembe Görögországban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×