eur:
395.74
usd:
371.98
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Már felesleges az óraátállítás?

Amerikai tudósok arra az eredményre jutottak, hogy az óraátállítás már nem éri el korábbi célját, vagyis nem csökken az energiafogyasztás. Boros Norbert, az ELMŰ szóvivője elmondta, a megváltozott szokásoknak és a fejlettebb technikai berendezéseknek köszönhetően Magyarországon sem csökken a fogyasztás attól, hogy egy órával átállítjuk óráinkat.

Amerikai tudósok szerint több éve már nem csökkenti az energiafelhasználást a nyári időszámításra való átállás, és a kutatási eredményt megerősítette az Elektromos Művek szóvivője is.

Boros Norbert az InfoRádióban elmondta: az utóbbi években jelentősen megváltoztak a fogyasztási szokások, az emberek többet néznek például televíziót, ami növeli az áramfogyasztást.

A megtakarítás egyik fő forrása az volt korábban, hogy a közvilágítás működtetésében el lehetett tolni egy órával a bekapcsolást, ám ma már nem eszerint működnek ezek a rendszerek - fejtette ki. A szóvivő hozzátette: a lámpák bekapcsolását egy sokkal rugalmasabb rendszerben a mindenkori sötétség vagy világossághoz kapcsolódóan lehet indítani.

Boros Norbert hangsúlyozta: immár nincs annak jelentősége, hogy az óra mit mutat, a lámpák akkor világítanak, amikor sötét van. A sötétség ideje ugyanakkor nem változik, a téli éjszaka ugyanolyan hosszú marad, csak máskor lesz - emelte ki.

Az óraátállítással járó, 5-10 éve még meglévő jelentős előny már eltűnni látszik, és ez a rendszer már nem hozza azt a nagy előnyt, amit korábban reméltek tőle - közölte az ELMŰ szóvivője.

Hanganyag: Litauszky Balázs

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Újabb részletek az idősek jogosítványáról

A Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont (KAV) tájékoztatása szerint 2021-ben 93 680 fő tett sikeres B kategóriás vizsgát, 2022-ben pedig 99 174-en, közöttük igen magas korú jelentkezők is.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×