INFORÁDIÓ 

2018. március 19. hétfő
Bánk, József

Osztrák lesz a magyar találmány

Infostart / InfoRádió
Ausztriában alakítja ki üzemét a kizárólag elektromos meghajtással működő, magyar fejlesztésű autók sorozatgyártására a Brixxon Elektromos Autó Kft. A cég különböző kedvezményeket kap Weiz várostól, ahol az üzem épül. A cég tulajdonos-ügyvezetője az InfoRádiónak elmondta: kényszerűségből települnek ki Ausztriába.

Nem kapott megfelelő támogatást a kizárólag elektromos meghajtással működő autók sorozatgyártására a Brixxon Elektromos Autó Kft. Magyarországon, ezért a társaság kitelepül Ausztriába, ahol tárt karokkal fogadták - mondta az InfoRádiónak a cég tulajdonos-ügyvezetője.

Az első tervrajzok elkészültével a környezetvédelmi minisztériumnál és más szervezeteknél is érdeklődtek támogatás után, hogy valamilyen módon segítsék a kizárólag elektromos meghajtással működő környezetvédő autó gyártását - fejtette ki Horváth Sándor László.

A tulajdonos-ügyvezető kiemelte: gyorsan kiderült, hogy nincs projektfinanszírozás, nem számít a környezetvédelem, így marad a banki hitel, amit egyszerű ügyfélként vehetnek fel, rossz kondíciókkal.

Ezzel szemben tavaly októberben az ausztriai Weiz-ben jártak egy ökoautó show-n, ahol a tartomány sportért, környezetért és megújuló energiáért felelős vezetője azonnal azzal kereste meg a cég képviselőit, hogy támogatják a társaságot anyagilag és területtel is - mondta a társaság tulajdonos-ügyvezetője.

Horváth Sándor László hangsúlyozta: 100 millió forint kellett volna a társaságnak, hogy beinduljon a gyártás Magyarországon.

Akivel tárgyaltak a támogatásról, mindenki gratulált, de ettől nem lesz pénz - mondta a cég tulajdonos-ügyvezetője, aki hozzátette: ezzel szemben az osztrákok egyszer látták a programot, és azonnal beígértek mindent.

A társaság már megrendelte a szükséges alkatrészeket, és készen áll a gyártásra is. Horváth Sándor László kifejtette: jövő héten írják alá a végleges szerződést Ausztriában, addig várnak, és ha valaki érdeklődik, azzal leülnek még tárgyalni, hogy tiszta lelkiismerettel mondhassák el, megtettek mindent, hogy Magyarországon kezdődhessen a gyártás.

A társaság tulajdonos-ügyvezetője hozzátette: májustól magánemberként is kiköltöznek Ausztriába.

Hanganyag: Szabó Zsuzsa


A címlapról ajánljuk