eur:
392.84
usd:
367.95
bux:
66115.42
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Horváth Ágnes széfjének titkai

A kötelező kórházi széfekről először tavaly december közepén beszélt az egészségügyi miniszter. Horváth Ágnes a gyakori kórházi lopásokkal indokolta a berendezések felszerelésének szükségességét. A tárcavezető azóta követekezetesen kiállt a széfek beszerzése mellett, miközben több kórház is jelezte a beszereléshez kapcsolódó aggályait.

A rendőrség adatai szerint Magyarországon 1400-1700 kórházi lopás történik évente. Az okozott kár már tavaly is meghaladta a 100 millió forintot.

Az egészségügyi miniszter a lopások visszaszorítását várta a kötelező kórházi széfektől. Mindezt december közepén jelentette be, ekkor beszélt a széfek használatának egyszerűségéről is.

"Nem nyílik...ööö..."

"No, és akkor most kinyitom a széf ajtaját, beütöm a kódot, beteszem az értéktárgyakat, bezárom, piros gomb, újra a kód...öö...hoppá...nem nyílik...ööö...semmi baj, ilyenkor jön a nővér a kulccsal, és kinyitja..." - adott ízelítőt a széfek működésének titkaiból Horváth Ágnes.

Több kórházvezető is értetlenül fogadta a kötelező széfekről szóló híreket. Azt mondták: szerintük ez csak látszatintézkedés a betegek kedélyjavítására, hiszen a kórházakban ennél jóval súlyosabb gondok vannak, amelyekre jócskán költhetne az állam.

"Nem ez a legfontosabb ügy, de..."

A széfek 600 millió forintos költségét egyébként a társadalombiztosítás állja. Horváth Ágnes január közepén így reagált ezekre a felvetésekre.

"Egyetértek azzal, hogy nem ez a legfontosabb ügy, de kérdezem én: ki tud olyan problémát mondani, amely ennyi pénzből is megoldható, és ennél a kérdésnél fontosabb? A széfbeszerzés kórházanként csak 4-5 millió forintba kerül" - jelentette ki az egészségügyi miniszter.

A kórházaknak azonban nemcsak aggályaik, kérdéseik is voltak. Nem tudták ugyanis, hogy a pszichiátriai betegeknek, csecsemőknek, kisgyermekeknek vegyenek-e berendezést, és egyébként is hova tegyék a széfeket, ha nem mindenhol tudják felszerelni.

Szkeptikus kórházak

A tárca ezek után javasolta, hogy egyes osztályok mentesüljenek a rendelet alól. Volt azonban olyan kórházvezető, például a Szent lmre kórház főigazgatója, akinek a február 15-i bevezetés volt kétséges.

"Elképzelhető, hogy egyes kórházaknak nehézséget fog okozni a a határidő betartása" - mondta László lmre.

A kórházak aggályai miatt az egészségügyi miniszter elállt a február 15-i bevezetéstől, és három hét csúszást engedélyezett. A tárcavezető többször is emlékeztetett arra, hogy amelyik kórház nem szerelteti be a széfeket az komoly pénzbüntetést kaphat, sőt, elveszítheti működési engedélyét is.

Megbukott a széf-koncepció?

Az ellenőrzési munka az ÁNTSZ szakembereire hárult. Mára azonban kiderült, nem kell tartaniuk a kórházaknak az ellenőröktől.

Az egészségügyi tárca - hiába állt ki hónapokig következetesen álláspontja mellett - megegyezett az MSZP-vel, hogy mégsem lesznek büntethetőek az intézmények széf hiányában. Ez pedig a szakemberek szerint azt jelenti, hogy a kórházi biztonság nem lesz jobb a jövőben sem.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Vágujhelyi Ferenc az Arénában: mostantól azonnal fellép a NAV az önrevízióval visszaélők ellen

Az önrevízióval visszaélők csalárd gazdálkodása miatt versenyelőnyre tesznek szert a becsületes gazdálkodókkal szemben, és ezt nem tudjuk megengedni – mondta Vágujhelyi Ferenc, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az szja-bevalllásokról, az eÁFA-rendszer előnyeiről, az idén kiemelten ellenőrzött területekről és arról is, hogy az adóhatósági büntetés miért hatékonyabb, mint a büntetőeljárási szankció.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×