INFORÁDIÓ 

2018. március 19. hétfő
Bánk, József

Gyurcsány az adóról is vitázna - a nap legfontosabb hírei

Infostart / InfoRádió
Március végére országgyűlési vitanapot kezdeményez a kormány az adóváltozásokról, még mielőtt kialakítaná végleges álláspontját - jelentette be a miniszterelnök napirend előtt az Országgyűlésben.
Nincs hatással a magyar gázra a Gazprom döntése

Folyamatosan és a szerződésekben szereplő mennyiségben érkezik a földgáz Magyarországra Ukrajnából. Ezt a rendszerirányító Földgászállító Zrt. közölte azután, hogy az orosz Gazprom a pénteki bejelentésnek megfelelően 25 százalékkal csökkentette gázszállításait Ukrajnába. Az orosz cég azzal indokolta döntését, hogy Kijev nem törlesztette a megállapodásoknak megfelelően tartozásait. A magyar rendszerirányító közlése szerint a kijevi hatóságok arról számoltak be, hogy a kieső mennyiséget az ukrajnai földgáztárolókból pótolják. A Gazprom korábban arról biztosította az Európai Bizottság szóvivőjét, hogy az unióba irányuló gázszállítást nem érinti az Ukrajnával folytatott vita.

Országgyűlési vitanap az adóról

Március végére országgyűlési vitanapot kezdeményez a kormány az adóváltozásokról, még mielőtt kialakítaná végleges álláspontját - jelentette be a miniszterelnök napirend előtt az Országgyűlésben. Gyurcsány Ferenc elmondta: valamennyi frakcióvezető megkapja a kormány adójavaslataival összefüggő hatástanulmányokat. A kormányfő azt is felajánlotta, hogy ha a frakciók kidolgozzák saját javaslataikat, akkor a pénzügyi tárca elkészíti az azokkal összefüggő hatástanulmányokat.

Orbán: a népszavazás az egészségbiztosításról is dönt

A Fidesz elnöke szerint az egészségbiztosítás egészére döntő hatása lesz a népszavazásnak. Orbán Viktor Gyulán, a Pándy Kálmán megyei kórházban tett látogatása után úgy vélte: ha az igenek győznek a referendumon, akkor annak az lesz a legfontosabb kormányzati tanulsága, hogy a rossz döntésekhez nem kell ragaszkodni. Hangsúlyozta: vissza kell vonni az egészségbiztosítási törvényt, és nem kell megvárni, amíg egy népszavazás végén kell azt hatályon kívül helyezni. Közben a szocialista Szabó Zoltán úgy vélte: a Fidesz nem a magántőke, hanem a konkurencia kiszorítását akarja elérni az egészségügyben.

Testülettel a hamisítás ellen

Megalakult a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület, amelynek legfontosabb célja a feketegazdaság és a hamisítás elleni hatékony küzdelem. Kondorosi Ferenc, az Új rend és szabadság nevű programért felelős kormánybiztos az InfoRádióban elmondta: a szervezet működése akár 30 százalékkal visszaszoríthatja a feketegazdaságot a következő 5 évben. Bendzsel Miklós, a Magyar Szabadalmi Hivatal elnöke arról számolt be, hogy a testület munkájában 6 minisztérium, 3 hatóság, és 10 szakmai, érdekvédelmi szervezet vesz részt. Azt mondta: a szabadalmi hivatal az idén 75 millió forinttal támogatja a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület munkáját.

Egyelőre nem lesz lokátor a Tubesen

Jogerősen felfüggesztette a Tubesre tervezett katonai lokátor másodfokú építési engedélyének végrehajtását a Fővárosi Ítélőtábla. Pécs alpolgármestere közölte: a döntés azt jelenti, hogy addig nem kezdődhet meg a beruházás, amíg nem hoznak határozatot az építési engedély hatályon kívül helyezéséért és az új eljárás lefolytatásáért érkezett beadványok ügyében. Tóth Bertalan emlékeztetett arra, hogy az építkezés megkezdését engedélyező honvédelmi minisztériumi határozat ellen civil szervezetek, Pécs önkormányzata és magánszemélyek is kifogást emeltek. A Honvédelmi Minisztérium meglepőnek tartja, de tudomásul veszi a Fővárosi Ítélőtábla döntését.

Hétvégi vihar: 400 milliós kár

Összesen 400 millió forint kár keletkezett a köztulajdonban lévő épületekben a hétvégi viharban. Az önkormányzati és területfejlesztési miniszter elmondta: a kormány megnyitotta a vis major alapot, amiből megtérítik a több mint 300, érintett önkormányzat kárát; az előleget még ezen a héten átutalják. Bajnai Gordon közölte: 28 millió forint visszatérítendő támogatást kap az a két település - a Győr-Moson-Sopron megyei Nagyszentjános, illetve a Békés megyei Dévaványa - ahol a legnagyobb károk keletkeztek. A miniszter hangsúlyozta: soron kívüli és gyors ügyintézésre kérte a biztosítótársaságokat.

A Pilisben is pusztított a vihar

Az eddigi adatok szerint több mint ezer köbméter fa dőlt ki a hétvégi vihar miatt a Budai Hegységben és a Pilisben. Lomniczi Gergely, a Pilisi Parkerdő Zrt. szóvivője az InfoRádióban elmondta: a legnagyobb károk Budaörs és Pilisszentlélek térségében keletkeztek. Hangsúlyozta: a balesetveszélyt már minden helyszínen megszüntették. Kocsis László, a Főkert Zrt. igazgatója az InfoRádióban arról beszélt, hogy a budapesti parkokban és közterületeken mintegy 250 fa rongálódott meg komolyabban az erős szél miatt. Hozzátette: a tavalyi viharok után alaposan megmetszették a fákat, a kritikus állapotban lévő, elöregedett növényeket pedig kivágták, ennek köszönhető, hogy nem volt nagyobb kár.

A címlapról ajánljuk