eur:
388.58
usd:
361.42
bux:
68900.51
2024. május 8. szerda Mihály

Tüntetés Egerben a kórház privatizációja ellen

Az egri Markhot Ferenc kórház funkcionális privatizációja ellen tüntetett mintegy 200 ember a megyeháza előtt. A megyei önkormányzat pénteken dönt az intézmény privatizációjáról.

Mintegy kétszáz ember tüntetett Egerben a Markhot Ferenc kórház privatizációja ellen, miközben a demonstrációt szervező civil szervezetek közben több helyen is félpályás útlezárással lassították a forgalmat a városba bevezető utakon.

A Heves Megyei Önkormányzat pénteken dönt az egészségügyi intézmény vagyonkezelésére kiírt pályázatról.

Hétfőn a Markhot Ferenc Kórház dolgozói azt mondták: megtagadják a munkát, ha a megyegyűlés a HospInvestet jelöli meg a pályázat nyerteseként.

Pócs Alfréd, a Medicaritas szakszervezet helyi elnöke indoklásként elmondta: ha személyzet híján a cég 15 napig nem tudja működtetni a kórházat, a jogszabályok szerint vissza kell adnia a jogosultságot az önkormányzatnak.

Az intézmény dolgozóinak 70 százaléka nem hajlandó lemondani a közalkalmazotti jogviszonyáról - közölték csütörtökön.

Hegyaljai Judit, az intézmény közalkalmazotti tanácsának vezetője félreértésnek minősítette a hírt, mint azt az InfoRádióban elmondta: semmiképpen nem hagyják ellátatlanul a betegeket.

Szerződést azonban nem kötnek a HospInvesttel. Hogy mindebből mi sül majd ki, azt Hegyaljai Judit szerint a megyei önkormányzatnak kell elrendeznie.

Mindenesetre a kórház 1.307 dolgozója közül 918-an írták alá azt az ívet, amelyben a foglalkoztatottak közalkalmazotti jogviszonyának megőrzését követelik. Az aláírók úgy vélik, hogy ennek érdekében az üzemeltetési jogot Eger városának kellene átadni.

Hegyaljai Judit hozzátette: a HospInvest gazdasági helyzete jelenleg egyetlen osztály rendbetételét sem tenné lehetővé, így a befektető is csak konszolidációt hajtana végre, nem fejlesztene.

A HospInvest Zrt. alelnöke azt mondja: a kórház vagyonkezelésére kiírt tender pályázói közül cége vállalta a legtöbb rövid, közép- és hosszú távú fejlesztést, valamint a kórházban jelenleg közalkalmazottként dolgozók továbbfoglalkoztatását is.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×